ßßß Cookit - przepis na Schabowy paprykarz na słodko

Schabowy paprykarz na słodko

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 20 sierpnia 2015
Wczoraj na obiad miał być schabowy (czyt. kotlety schabowe), lecz ze względu iż ostatnio codziennie na obiad robię coś nowego pomysł podania zwykłych kotletów w panierce wydawał mi się złym pomysłem. Tak więc tradycyjnie zajrzałam do notatek mamy i powstał pomysł na schabowy paprykarz na słodko. Nie sądziłam że słodki smak aż tak fajnie będzie komponował się ze schabowym (schabowego ze śliwką jadłam i to połączenie smaków znam, tu był słodki smak od innych składników). Tak więc ze łzami w oczach – znajoma, która wczoraj u Nas była, też płakała – od ilości cebuli do siekania przygotowałam inne schabowe.
Obiad podałam z ziemniakami, lecz ze względu na duszenie mięsa, zaczęłam je gotować dopiero po jakichś 30 minutach od rozpoczęcia duszenia.
około 450g mięsa wieprzowego
mąkia
5 średnich cebul
1 duża papryka
masło lub margaryna – jeżeli macie w domu smalec, to przygotujcie smalec
pół szklanki śmietany
5 łyżek przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, czerwona papryka
Przygotowania do obiadu rozpoczniemy od „obróbki” warzyw:
Cebulę obrałam i posiekałam w piórka – jeżeli nie lubicie dużych kawałków cebuli, możecie posiekać ją drobniej. Posiekaną cebulę przerzuciłam do miski i posypałam solą (dwie płaskie łyżeczki) i czerwoną papryką (dwie łyżki) i dokładnie wymieszałam.
Z papryki wydrążyłam nasiona i poszatkowałam w mniejszą kostkę.
Teraz zajmiemy się mięsem:
Mięso wieprzowe pokroiłam na kosteczki jak do gulaszu i obtoczyłam w mące.
W większym rondlu lub garnku rozgrzałam margarynę (jeżeli macie smalec będzie on najlepszy) i wrzuciłam mięso na podsmażenie na małym ogniu. Należy pilnować by się mięso nie przywarło.
Do rondla z podsmażonym na jasno mięsem dorzuciłam cebulę i paprykę i zalałam wodą, tak by warzywa z mięsem były pod wodą. Dodałam soli, pieprzu czarnego świeżo mielonego i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i dusiłam pod przykryciem około 1,5 godziny.
Jeżeli chcecie podać schabowego paprykarza z ziemniakami, to proponuje teraz obrać ziemniaki i włożenia ich do garnka z osoloną wodą.
Po około 30 do 40 minutach duszenia mięsa zaczęłam gotować ziemniaki.
Gdy ziemniaki były prawie ugotowane a mięso miękkie śmietanę dokładnie wymieszałam z przecierem pomidorowym a następnie przelałam do duszonego mięsa i również dokładnie wymieszałam.
Ziemniaki odcedziłam, dodałam śmietany, masła i ubiłam. Ziemniaki nałożyłam na talerze i oblałam sosem z schabowym paprykarzem na słodko.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na magiczne obiady:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/08/20/schabowy-paprykarz-na-slodko