Wykonanie
By MagicPot, 30 czerwca 2015Bardzo lubię
szpinak w sosie
śmietanowym i mój najmłodszy syn podziela mój entuzjazm.
Kurczak w sosie
szpinakowo –
śmietanowym to idealne połączenie delikatnego białego
mięsa z
zieleninką i moją ulubioną
śmietaną.
Kurczaka w tym sosie podaję zazwyczaj z
makaronem rurki – tym razem byłam zmuszona do wymieszania rurek ze świderkami, które równie dobrze się wkomponowały w sos. Danie to przygotowuje się bardzo szybko – tyle ile gotuje się
makaron, czyli około 20 minut.dwa średnie ząbki świeżego
czosnkujedna większa
cebulajedno opakowanie
szpinaku mrożonego rozdrobnionego, tj. 450g400g
śmietany 18% – najlepiej bez dodatkówjedna podwójna
pierś kurczaka25 dkg
sera żółtego – ja zawsze stosuję
chedarjedna łyżka
masła400g
makaronu rurek, tj. penne
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyZanim zacznę jakiekolwiek przygotowania na kilka godzin przed rozpoczęciem wyjmuję z zamrażalnika
szpinak i przekładam do miseczki by się rozmroził. Można
szpinak ułożyć na tetrówce (pielucha) ma na tyle gęste sploty że rozdrobnione liście
szpinaku po rozmrożeniu nie przeciekną a
woda przecieknie albo wsiąknie w pieluchę tetrówkę – jeżeli nie macie takowej pieluchy to można zastosować zwykłą ścierkę kuchenną.Zaczynam od umycia
piersi kurczaka, następnie oczyszczam z zbędnych żyłek i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę
oleju i na podsmażam pokrojone kawałki
piersi kurczaka.Wstawiam
wodę na
makaron i
solę ją. Gdy
woda się zagotuje wrzucam
makaron – ja najczęściej używam rurek.
Cebulę obieram z zewnętrznych uschniętych łusek a następnie siekam w drobną kosteczkę.Na tarce z większym oczkiem ścieram cały
żółty ser.Przygotowuję drugą większą i głębszą patelnię, na której przygotuję całe danie – moja ma 27cm średnicy i prawie 9cm głębokości – jeżeli tak dużej nie macie, to można zastosować w fazie końcowej garnek w którym będziecie gotować
makaron. Na patelnię wkładam
masło i gdy się rozpuści dorzucam posiekaną
cebulę i wyciskam przez praskę
czosnek. Ciągle mieszam by nie przywarło i
czosnek się nie przypalił.
Cebula musi się zeszklić.Na patelnię z zeszkloną
cebulą wrzucam rozmrożony
szpinak i dokładnie mieszam – jeżeli wasz
szpinak był zamrożony to ciągle mieszając poczekajcie aż
szpinak się rozmrozi a
woda odparuje.Gdy większość
wody z patelni odparuje dokładam
śmietankę, dodaję przypraw i dokładnie wszystko mieszam.Usmażone
piersi kurczaka odcedzam z
wody na patelni i przekładam do patelni ze
szpinakiem i
śmietaną i znów dokładnie mieszam.Ugotowany i odcedzony
makaron powoli dokładam do patelni z sosem i mieszam by składniki dobrze się wymieszały a na sam koniec – na minutę przed zdjęciem z kuchenki dokładam
ser żółty i dokładnie mieszam.Tak przygotowane danie przekładam na talerze i życzę wszystkim:Smacznego!Polecam inne moje przepisy
z piersi kurczaka: