Wykonanie
By MagicPot, 18 maja 2015Jajeczna
sałatka to propozycja tureckiej kuchni i pasuje nie tylko na Polski świąteczny stół, ale także można wprowadzić ją do naszego codziennego menu. Jajeczna
sałatka to mieszanka dużej ilości świeżej
zieleniny:
szczypiorku,
natki,
koperku a nawet
mięty. Jajeczna
sałatka w odróżnieniu od tradycyjnych
polskich sałatek stanowi świetne urozmaicenie na
stole śniadaniowym lub jako przekąska na przyjęciu, a dzięki dużej ilości świeżej
zieleniny podkreśli smak spożywanych
jajek. Niekiedy zamiast
oliwy można zastosować
jogurt – nie polecam
majonezu, gdyż
sałatka stanie się „ciężką” potrawą, a dzięki świeżej
zieleninie zyskuje dużo lekkości, a
jogurt ma służyć za składnik spójności jak w oryginalnym przepisie –
oliwa z oliwek.5
jajek,pół pęczka świeżego
szczypiorku,pół pęczka świeżej
natki pietruszki,pół pęczka świeżego
koperku,
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
ostra papryka – pul biber,
mięta suszona lub listki świeżej
mięty,
oliwa z oliwekSposób przygotowania: Jajeczna
sałatkaJajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skorupki i kroimy na małe kawałeczki zarówno
białko jak i
żółtko a następnie przerzucamy do miski.Świeżą
zieleninę, czyli
natkę,
koperek i
szczypiorek siekamy drobno i dodajemy do
jajek.Następnie doprawiamy
solą,
pieprzem czarnym świeżo zmielonym, pul biberem i
miętą oraz dodajemy
oliwę z oliwek – wszystko razem mieszamy.
Sałatkę odstawiamy na około 15 minut.Zamiast
oliwy z oliwek zawszę dodaję
jogurt i podaję z kanapkami z
serem żółtym.Smacznego!Polecam inne przepisy na sałatki: