Wykonanie
By MagicPot, 29 listopada 2014Starszego syna na śniadania karmiłam
kaszką z
torebki. Młodszego karmie
kaszką z własnego garnka. Prawie codziennie rano przygotowuje
kaszkę z prawdziwymi
owocami bez żadnych dodatków czy aromatów identycznych z prawdziwymi. Dodatkowo dodaję do jego
kaszy naturalny
miód lub proszku z
chleba świętojańskiego lub
kakaa.200ml
mleka – niepełna szklanka,łyżka
kaszy mannej,łyżka proszku z
chleba świętojańskiego lub łyżka naturalnego
miodu lub łyżka
kakaajeden
owoc (
banan,
jabłko,
brzoskwinia,
truskawka,
mango – co tylko mamy pod ręką).Sposób przygotowania:
Kasza manna na
mlekuPrzelewamy
mleko do garnka i wstawiamy by się zagotowało.Przygotowujemy
owoc: pół
banana rozgniatam,
jabłko ścieram na tarce z małymi oczkami i wraz z
sokiem przekładam do miseczki z której
będę karmić synka,
brzoskwinie zazwyczaj drobno siekam lub też można ugnieść widelcem, to samo należy zrobić z
truskawką i
mango.
Owoc musi być rozgnieciony lub drobno posiekany. Na pierwszy raz podajcie
kaszkę z takim
owocem, które Wasza pociecha uwielbia.Gdy
mleko się zagotuje nasypuję łyżkę
kaszy mannej i ciągle mieszam widelcem lub trzepaczką – trzeba uważać by nie zrobiły się grudki z
kaszy. Nie dosypujcie więcej
kaszy, gdyż na pewno zgęstnieje.Gdy
mleko z
kaszą zgęstnieje, przelewam do miseczki z
owocem, dodaję łyżkę proszku z
chleba świętojańskiego lub łyżkę naturalnego
miodu i dokładnie mieszam.Bez względu jak bardzo kwaśny dodałam
owoc nigdy nie dodawałam żadnego
cukru czy słodzika. Raz w tygodniu proszek z
chleba świętojańskiego zastępuje jedną łyżką
miodu – tak samo jak proszek,
miód jest wartościowym i cennym składnikiem naszej diety bogatym w minerały. Jeżeli dzieci są uczuleniowcami proszek z
chleba świętojańskiego będzie idealnym dodatkiem do codziennej diety a także dostarczy cennych składników i minerałów.Gdy do
kaszki dodaje
owoc z jadalną skórką – nigdy nie obieram
owocu ze skórki – niekiedy to właśnie w skórkach jest najwięcej ważnych składników odżywczych, dlatego pilnuje tylko by była w jak najmniejszych kawałkach.
Kasza manna na
mleku jest zdrowym śniadaniem, pożywnym i sycącym. Mój młodszy syn zjada ją około 6:30 rano a drugie śniadanie w przedszkolu ma o 9:00 i przy jego łakomstwie mam zagwarantowane, że do śniadania w przedszkolu nie będzie marudził że jest głodny, ponadto w okresie zimowym ciepłe posiłki są bardzo wskazane.
Kasza manna na
mleku to także dobre śniadanie dla dorosłych –
kasza manna na
mleku nie jest tylko dla małych dzieci.Zdjęcie
kaszki zostało zrobione tuż przed podaniem jej
synkowi do zjedzenia, więc nie jest „przyozdobione” bo ma służyć zjedzeniu a nie patrzeniuSmacznego!Polecam inne przepisy na śniadanie dla dzieci: