ßßß
Bohaterem, a raczej bohaterką mojego dzisiejszego wpisujest coraz częściej doceniana w polskiej kuchni cukinia.To warzywo jest bardzo delikatne i smaczne,jednocześnie posiada wiele właściwości odżywczych.Zawiera między innymi witaminy B1, B2, C i PP.Jest źródłem cennego potasu i wapnia.Składa się w dużej mierze z wody, dlatego jest też bardzo często polecane przez dietetyków, jako składnik diety odchudzającej.100 g tego warzywa zawiera tylko 15-16 kcal.Oprócz swoich właściwości prozdrowotnych, cukinia jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się jako składnik bazowy dla wielu potraw.Moja dzisiejsza propozycja to łódki z cukinii faszerowane kurkami, cebulą i papryką, zapiekane pod serową pierzynką.Można je jeść jako samodzielne danie lub serwować jako dodatek do mięs.Mi natomiast cukinie posłużyły jako przystawka do pstrąga zapiekanego w rękawie.Potrzebujemy:3 cukinie2 cebuleok. 300 g kurek1 papryka zielona8 plastrów sera żółtego2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy1 łyżka masłaprzyprawy do smaku (sól, pieprz, lubczyk i odrobina tymianku)Przygotowanie:Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy na pół, aby utworzyły nam tzw. łódeczki.Drążymy środek łyżeczką i uzyskany miąższ kroimy drobno do miseczki.Dodajemy pokrojone kurki, cebulę i paprykę.Doprawiamy solą i pieprzem.Zawartość miseczki wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i dusimy przez około 15 minut.W tym czasie solimy łódeczki z cukinii.Do duszonych warzyw dodajemy masło, wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy (lubczyk i tymianek).Dusimy jeszcze przez około 10 minut.Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i obsypujemy drobno pokrojonym serem.Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aż do momentu zarumienienia sera.Alternatywą dla kurek mogą być z powodzeniem pieczarki.Farsz można komponować również z innymi dodatkami,według własnego upodobania.Pyszności. Polecam





Brak powiązanych wpisów.