ßßß Cookit - przepis na faszerowane cukinie, czyli pomysł na smaczny obiad…

faszerowane cukinie, czyli pomysł na smaczny obiad…

nazwa

Wykonanie

Bohaterem, a raczej bohaterką mojego dzisiejszego wpisu
jest coraz częściej doceniana w polskiej kuchni cukinia.
To warzywo jest bardzo delikatne i smaczne,
jednocześnie posiada wiele właściwości odżywczych.
Zawiera między innymi witaminy B1, B2, C i PP.
Jest źródłem cennego potasu i wapnia.
Składa się w dużej mierze z wody, dlatego jest też bardzo często polecane przez dietetyków, jako składnik diety odchudzającej.
100 g tego warzywa zawiera tylko 15-16 kcal.
Oprócz swoich właściwości prozdrowotnych, cukinia jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się jako składnik bazowy dla wielu potraw.
Moja dzisiejsza propozycja to łódki z cukinii faszerowane kurkami, cebulą i papryką, zapiekane pod serową pierzynką.
Można je jeść jako samodzielne danie lub serwować jako dodatek do mięs.
Mi natomiast cukinie posłużyły jako przystawka do pstrąga zapiekanego w rękawie.
Potrzebujemy:
3 cukinie
2 cebule
ok. 300 g kurek
1 papryka zielona
8 plastrów sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
przyprawy do smaku (sól, pieprz, lubczyk i odrobina tymianku)
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy na pół, aby utworzyły nam tzw. łódeczki.
Drążymy środek łyżeczką i uzyskany miąższ kroimy drobno do miseczki.
Dodajemy pokrojone kurki, cebulę i paprykę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zawartość miseczki wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i dusimy przez około 15 minut.
W tym czasie solimy łódeczki z cukinii.
Do duszonych warzyw dodajemy masło, wyciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy (lubczyk i tymianek).
Dusimy jeszcze przez około 10 minut.
Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i obsypujemy drobno pokrojonym serem.
Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aż do momentu zarumienienia sera.
Alternatywą dla kurek mogą być z powodzeniem pieczarki.
Farsz można komponować również z innymi dodatkami,
według własnego upodobania.
Pyszności. Polecam
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/07/19/faszerowane-cukinie-czyli-pomysl-na-smaczny-obiad