Wykonanie

Bohaterem, a raczej bohaterką mojego dzisiejszego wpisujest coraz częściej doceniana w polskiej kuchni
cukinia.To warzywo jest bardzo delikatne i smaczne,jednocześnie posiada wiele właściwości odżywczych.Zawiera
między innymi witaminy B1, B2, C i PP.Jest źródłem cennego potasu i wapnia.Składa się w dużej mierze z
wody, dlatego jest też bardzo często polecane przez dietetyków, jako składnik diety odchudzającej.100 g tego warzywa zawiera tylko 15-16 kcal.Oprócz swoich właściwości prozdrowotnych,
cukinia jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się jako składnik bazowy dla wielu potraw.Moja dzisiejsza propozycja to
łódki z
cukinii faszerowane
kurkami,
cebulą i
papryką, zapiekane pod
serową pierzynką.Można je jeść jako samodzielne danie lub serwować jako dodatek do
mięs.Mi natomiast
cukinie posłużyły jako przystawka do
pstrąga zapiekanego w rękawie.Potrzebujemy:3
cukinie2
cebuleok. 300 g
kurek1
papryka zielona8 plastrów
sera żółtego2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy1 łyżka
masłaprzyprawy do smaku (
sól,
pieprz,
lubczyk i odrobina
tymianku)Przygotowanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy na pół, aby utworzyły nam tzw. łódeczki.Drążymy środek łyżeczką i uzyskany miąższ kroimy drobno do miseczki.Dodajemy pokrojone
kurki,
cebulę i
paprykę.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Zawartość miseczki wrzucamy na rozgrzaną na patelni
oliwę i dusimy przez około 15 minut.W tym czasie solimy łódeczki z
cukinii.Do duszonych warzyw dodajemy
masło, wyciśnięty
czosnek i pozostałe
przyprawy (
lubczyk i
tymianek).Dusimy jeszcze przez około 10 minut.Przygotowanym farszem nadziewamy
cukinie i obsypujemy drobno pokrojonym
serem.Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy przez około 40 minut, aż do momentu zarumienienia
sera.Alternatywą dla
kurek mogą być z powodzeniem
pieczarki.Farsz można komponować również z innymi dodatkami,według własnego upodobania.Pyszności. Polecam







Brak powiązanych wpisów.