Wykonanie

Sezon na
truskawki trwa w najlepszeSą to bardzo uniwersalne
owoce, dające szerokie możliwościkochającym kuchenne eksperymenty…Ja do nich z całą pewnością należę.Moja dzisiejsza propozycja to rolada z
truskawkami, z masą na bazie
serka mascarpone.Zaznaczam, że nie jest tak trudna do wykonania, jakby się wydawało.Potrzebna jest odrobina wprawy i pyszne ciasto jest gotowe w pół godziny.Potrzebujemy:Na
biszkopt:kuchenną, lnianą ściereczkę1 opakowanie
cukru wanilinowego3
jajka2 łyżki drobnego
cukru3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa masę:500 g
śmietany kremówki 36 % (użyłam łowickiej)250 g
serka mascarpone1/3 szklanki
cukru pudru2
galaretki truskawkoweszklanka gorącej
wodyokoło 20 świeżych
truskawekPrzygotowanie:
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę.Dosypujemy
cukier i dalej ubijamy.Dodajemy kolejno
żółtka, dalej ubijając.Na koniec wsypujemy
mąki wymieszane z proszkiem;nie miksujemy, tylko delikatnie mieszamy.Blachę o
boku 28 – 34 cm wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy masę
biszkoptową, wyrównujemy.Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180ºC na termoobiegu.Po upieczeniu,
biszkopt wykładamy na wilgotną, lnianą ściereczkę, papierem do pieczenia do góry (wcześniej obsypujemy ściereczkę
cukrem wanilinowym).Odklejamy papier i
biszkopt razem z lnianym ręcznikiem zwijamy w rulon.Odstawiamy i przechodzimy do wykonania masy.
Galaretki zalewamy szklanką gorącej
wody; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno; pod koniec dodajemy
cukier i dalej ubijamy, dodając po łyżce
serka mascarpone.Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję dolewamy wystudzone
galaretki i mieszamy do połączenia składników. Masa powinna być od razu gęsta.Jeśli nie zgęstnieje, odstawiamy ją do lodówki i czekamy, aż będzie na tyle gęsta,aby można było wyłożyć ją na
biszkopt.Odwijamy
biszkopt. Wykładamy masę, pozostawiając około 3 cm zewnętrznego
boku biszkoptu „suchego” (aby masa nie wypłynęła na zewnątrz po zwinięciu).Na masę równomiernie wykładamy pokrojone
truskawki i zwijamy w rulon, tak jak poprzednio (bez ściereczki).Ozdabiamy pozostałą masą i
truskawkami.Odstawiamy do schłodzenia na przynajmniej dwie godziny.Rolada wygląda bardzo efektownie i tak też smakuje.Jest bardzo lekkim
ciastem; idealnym deserem na upalne dni.Polecam













Brak powiązanych wpisów.