Wykonanie

Dzisiejszy przepis znalazłam na innym blogu (http://przepisnaciast.blox.pl/2010/09/Smietanowiec.html).Planowałam debiut tego ciasta zrobić na święta, lecz nadmiar innych wypiekówopóźnił go o tydzień. Upiekłam dzisiaj i jestem zachwyconaTo prawda, co o nim mówią… może spokojnie konkurować z sernikami.Jest delikatny, nie za słodki i szybki w przygotowaniu. Ciasto ideałPotrzebujemy:Składniki na ciasto:2,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
kakao0,5 szklanki
cukru1
cukier waniliowy6
żółtek1
margaryna2 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto zagniatamy jak typowe ciasto kruche. Łączymy ze sobą
margarynę z
cukrem, dodajemy
żółtka i ucieramy. Stopniowo łączymy z wszystkimi składnikami suchymi i zagniecione wstawiamy do lodówki na 30 minut.2/3 przygotowanego ciasta wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.Przechodzimy do przygotowania masy śmietanowej.Masa:6
białek1 szklanka
cukru3
śmietany 18% po 400 ml2 budynie
waniliowe1 puszka
brzoskwiń lub
ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)Zaczynamy od ubicia na sztywno
białek z
cukrem. Dodajemy budynie i jeszcze przez chwilę ubijamy. Łączymy ze
śmietaną i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę do foremki. Na masę układamy pokrojone
brzoskwinie.Ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta.Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 170* C piekarnika i pieczemy przez 50 minut (piekłam na termoobiegu).Smaczności… Polecam!!!





Brak powiązanych wpisów.