ßßß
Święta wielkanocne bez sernika, to nie święta.W myśl tej zasady postanowiłam podzielić się z Wami moją wersjąpopularnego sernika „złota rosa”.Przepis został zmodyfikowany na potrzeby, a raczej ze względu na upodobania mojej rodziny.W oryginalnym przepisie na górze ciasta jest pianka z białek, na której, po wystygnięciu tworzą się piękne, złote kropelki (stąd nazwa sernika).Jednak nie wszyscy preferują „mokrą” bezę i dlatego mój pomysł na ten sernik jest związany z dodaniem ubitych białek do twarogu, przez co zyskuje on na swojej delikatności i puszystości.Sernik nie jest trudny, wymaga jednak pewnej wprawyPotrzebujemy:2 szklanki mąki4 łyżki cukru2 żółtka3/4 kostki margaryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa masę serową:1 kg twarogu (w wiaderku 2 razy mielony)1 budyń śmietankowy1 i 3/4 szklanki cukru6 jajek0,5 szklanki oleju2,5 szklanki mlekaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na spód.Ucieramy kolejno margarynę z cukrem i żółtkami.Dosypujemy pozostałe składniki suche (mąkę i proszek do pieczenia).Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolitej konsystencji kula ciasta.Równomiernie rozkładamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem, aby „oddychało”.Przechodzimy do masy serowej. Do pozostałych od kruchego ciasta białek dodajemy pozostałe sześć potrzebnych do sernika. Ucieramy je ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest już ubita dodajemy żółtka i ponownie ucieramy.Dokładamy twaróg i wsypujemy budyń. Ucieramy.Na sam koniec dolewamy mleko i olej.Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitego płynu.Nie ubijamy długo, żeby sernik nie popękał.Przelewamy serową masę do foremki z kruchym ciastem.„Masa serowa” będzie bardzo płynna i tak ma byćSernik pieczemy w temperaturze 180* C przez 65 minut.Po wystudzeniu ozdabiamy polewą.Ja wykorzystałam roztopioną czekoladę z masłem(na 1 tabliczkę czekolady 1 czubata łyżka masła)Sernik ten nie ma sobie równych…Oczywiście w mojej opinii i w opinii moich najbliższych



Brak powiązanych wpisów.