ßßß Cookit - przepis na Na spód sernika:

Na spód sernika:

nazwa

Wykonanie

Święta wielkanocne bez sernika, to nie święta.
W myśl tej zasady postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją
popularnego sernika „złota rosa”.
Przepis został zmodyfikowany na potrzeby, a raczej ze względu na upodobania mojej rodziny.
W oryginalnym przepisie na górze ciasta jest pianka z białek, na której, po wystygnięciu tworzą się piękne, złote kropelki (stąd nazwa sernika).
Jednak nie wszyscy preferują „mokrą” bezę i dlatego mój pomysł na ten sernik jest związany z dodaniem ubitych białek do twarogu, przez co zyskuje on na swojej delikatności i puszystości.
Sernik nie jest trudny, wymaga jednak pewnej wprawy
Potrzebujemy:
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
2 żółtka
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg twarogu (w wiaderku 2 razy mielony)
1 budyń śmietankowy
1 i 3/4 szklanki cukru
6 jajek
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mleka
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na spód.
Ucieramy kolejno margarynę z cukrem i żółtkami.
Dosypujemy pozostałe składniki suche (mąkę i proszek do pieczenia).
Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolitej konsystencji kula ciasta.
Równomiernie rozkładamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem, aby „oddychało”.
Przechodzimy do masy serowej. Do pozostałych od kruchego ciasta białek dodajemy pozostałe sześć potrzebnych do sernika. Ucieramy je ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest już ubita dodajemy żółtka i ponownie ucieramy.
Dokładamy twaróg i wsypujemy budyń. Ucieramy.
Na sam koniec dolewamy mleko i olej.
Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitego płynu.
Nie ubijamy długo, żeby sernik nie popękał.
Przelewamy serową masę do foremki z kruchym ciastem.
„Masa serowa” będzie bardzo płynna i tak ma być
Sernik pieczemy w temperaturze 180* C przez 65 minut.
Po wystudzeniu ozdabiamy polewą.
Ja wykorzystałam roztopioną czekoladę z masłem
(na 1 tabliczkę czekolady 1 czubata łyżka masła)
Sernik ten nie ma sobie równych…
Oczywiście w mojej opinii i w opinii moich najbliższych
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/03/29/moja-zmodyfikowana-wersja-sernika-zlota-rosa