Wykonanie

Święta wielkanocne bez sernika, to nie święta.W myśl tej zasady postanowiłam podzielić się z
Wami moją wersjąpopularnego sernika „złota rosa”.Przepis został zmodyfikowany na potrzeby, a raczej ze względu na upodobania mojej rodziny.W oryginalnym przepisie na górze ciasta jest pianka z
białek, na której, po wystygnięciu tworzą się piękne, złote kropelki (stąd nazwa sernika).Jednak nie wszyscy preferują „mokrą”
bezę i dlatego mój pomysł na ten sernik jest związany z dodaniem ubitych
białek do
twarogu, przez co zyskuje on na swojej delikatności i puszystości.Sernik nie jest trudny, wymaga jednak pewnej wprawyPotrzebujemy:2 szklanki
mąki4 łyżki
cukru2
żółtka3/4 kostki
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa masę
serową:1 kg
twarogu (w wiaderku 2
razy mielony)1
budyń śmietankowy1 i 3/4 szklanki
cukru6
jajek0,5 szklanki
oleju2,5 szklanki
mlekaPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na spód.Ucieramy kolejno
margarynę z
cukrem i
żółtkami.Dosypujemy pozostałe składniki suche (
mąkę i
proszek do pieczenia).Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolitej konsystencji kula ciasta.Równomiernie rozkładamy je na blaszce i nakłuwamy widelcem, aby „oddychało”.Przechodzimy do masy serowej. Do pozostałych od kruchego ciasta
białek dodajemy pozostałe sześć potrzebnych do sernika. Ucieramy je ze szczyptą
soli i stopniowo dodajemy
cukier. Kiedy piana jest już ubita dodajemy
żółtka i ponownie ucieramy.Dokładamy
twaróg i wsypujemy
budyń. Ucieramy.Na sam koniec dolewamy
mleko i
olej.Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitego płynu.Nie ubijamy długo, żeby sernik nie popękał.Przelewamy
serową masę do foremki z kruchym
ciastem.„Masa serowa” będzie bardzo płynna i tak ma byćSernik pieczemy w temperaturze 180* C przez 65 minut.Po wystudzeniu ozdabiamy polewą.Ja wykorzystałam roztopioną
czekoladę z
masłem(na 1 tabliczkę
czekolady 1 czubata łyżka
masła)Sernik ten nie ma sobie równych…Oczywiście w mojej opinii i w opinii moich najbliższych





Brak powiązanych wpisów.