ßßß
Za mną naprawdę ciężki i stresujący dzień w pracy, już myślałam, że się nigdy nie skończy. Wróciłam do domu po prostu padnięta, nawet mi się jeść nie chciało, ale coś trzeba dać dla organizmu, który i tak osłabiony. Kanapka - nie dość kanapek, szybki makaron - nie mam ochoty, no to placki - tak odrobina słodyczy postawi mnie na nogi. Chyba się podziębiłam, bo jakoś tak nie bardzo się czuje. Te wariacje pogodowe robią swoje. Placki powstały w kilka minut i wyszły pyszne, bardzo mi smakowały a mój organizm poczuł się lepiej.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 2 jajka- 100 g mleka- 100 g mąki pszennej- 150 g twarogu półtłustego- 1 starte jabłko- pół łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią- 1 łyżka nasion chia + odrobina do posypania- serek waniliowy - 4 łyżki- pomelo - ćwiartka- olej kokosowy do smażeniaWykonanie:Do miski wbijamy jajka i ubijamy je trzepaczką, dodajemy mleko i mąkę oraz proszek i cukier, wrzucamy nasiona chia i mieszamy trzepaczką. Dodajemy rozdrobniony w palcach twaróg i ponownie mieszamy trzepaczką. Dodajemy obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłko i mieszamy. Pomelo dzielimy na cząstki, usuwamy białe błonki.Na patelni rozgrzewamy lej kokosowy i nakładamy łyżką porcję ciasta, wyrównujemy i smażymy z dwóch stron na rumiano na średnim ogniu. Przekładamy na talerze (u mnie trzy) i na każdym placku robimy kleks z serka, układamy cząstki pomelo i posypujemy nasionami chia.
