Wykonanie

Za mną naprawdę ciężki i stresujący dzień w pracy, już myślałam, że się nigdy nie skończy. Wróciłam do domu po prostu padnięta, nawet mi się jeść nie chciało, ale coś trzeba dać dla organizmu, który i tak osłabiony. Kanapka - nie dość kanapek, szybki
makaron - nie mam ochoty, no to placki - tak odrobina
słodyczy postawi mnie na nogi. Chyba się podziębiłam, bo jakoś tak nie bardzo się czuje. Te wariacje pogodowe robią swoje. Placki powstały w kilka minut i wyszły pyszne, bardzo mi smakowały a mój organizm poczuł się lepiej.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 2
jajka- 100 g
mleka- 100 g
mąki pszennej- 150 g
twarogu półtłustego- 1 starte
jabłko- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią- 1 łyżka nasion chia + odrobina do posypania-
serek waniliowy - 4 łyżki-
pomelo - ćwiartka-
olej kokosowy do smażeniaWykonanie:Do miski wbijamy
jajka i ubijamy je trzepaczką, dodajemy
mleko i
mąkę oraz proszek i
cukier, wrzucamy nasiona chia i mieszamy trzepaczką. Dodajemy rozdrobniony w palcach
twaróg i ponownie mieszamy trzepaczką. Dodajemy obrane i starte na tarce na grubych oczkach
jabłko i mieszamy.
Pomelo dzielimy na cząstki, usuwamy białe błonki.Na patelni rozgrzewamy lej
kokosowy i nakładamy łyżką porcję ciasta, wyrównujemy i smażymy z dwóch stron na rumiano na średnim ogniu. Przekładamy na talerze (u mnie trzy) i na każdym placku robimy kleks z
serka, układamy cząstki
pomelo i posypujemy nasionami chia.

