ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was kolejny chleb na zakwasie, tym razem zrobiony z mąki pszennej ze szczyptą suszonych drożdży. Chlebek wyszedł wspaniały, chrupiąca skórka i miękki środek. Na śniadanie lub kolację pasuje idealnie, najlepiej bym go jadła samego bez dodatków, ale smakuje równie pysznie z masłem i dżemem czy miodem. Chleb długo utrzymuje świeżość. Skusicie się na kromeczkę.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1000 g mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 850 g przegotowanej, ciepłej wody
- szczypta drożdży suszonych
- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol
- zakwas - przepis tutaj
Wykonanie:
Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki pszennej, dodajemy szczyptę suszonych drożdży, dosłownie na czubku łyżeczki, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 godzin.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąkę, płatki owsiane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką.
Dwie blaszki do keksówki (2 razy 30 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy mokrą łyżką, po wierzchu posypujemy siemieniem lnianym, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6-8 godzin.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/03/chleb-pszenny-na-zakwasie.html