Wykonanie
Mam dla Was kolejny
chleb na zakwasie, tym razem zrobiony z
mąki pszennej ze szczyptą
suszonych drożdży. Chlebek wyszedł wspaniały, chrupiąca skórka i miękki środek. Na śniadanie lub kolację pasuje idealnie, najlepiej bym go jadła samego bez dodatków, ale smakuje równie pysznie z
masłem i
dżemem czy
miodem.
Chleb długo utrzymuje świeżość. Skusicie się na kromeczkę.Zapraszam :-)Składniki:- 1000 g
mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol- 1 szklanka
płatków owsianych- 3 łyżeczki
soli himalajskiej- 850 g przegotowanej, ciepłej
wody- szczypta
drożdży suszonych- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej
wody + szklanka
mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol- zakwas - przepis tutajWykonanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę
wody letniej i szklankę
mąki pszennej, dodajemy szczyptę
suszonych drożdży, dosłownie na czubku łyżeczki, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 godzin.Do dokarmionego zakwasu wsypać
mąkę,
płatki owsiane,
sól, zakwas i
wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny
chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką.Dwie blaszki do keksówki (2
razy 30 cm) smarujemy
masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy mokrą łyżką, po wierzchu posypujemy
siemieniem lnianym, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6-8 godzin.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy
chleb z foremek. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.