ßßß Cookit - przepis na Domowe pieczywo - chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi, na zakwasie

Domowe pieczywo - chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi, na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejny bochenek domowego chleba upieczony a nawet już zjedzony . To nic, że podczas pieczenia żył własnym życiem i popękał sobie niekoniecznie tam gdzie chciałam. I tak był pyszny ! Poza tym z miejscach pęknięć czy nacięć skórka jest najbardziej chrupiąca.
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas wszystkich etapów wyrastania
składniki :
ZACZYN - 75 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej typ 580
50 g mąki żytniej typ 2000
100 g mąki pszennej typ 750
trochę wody o temp. pokojowej
100 g płatków owsianych
200 ml wody o temp. pokojowej
CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn
namoczone płatki
250 g mąki pszennej typ 750
2 małe łyżeczki soli
sposób przygotowania : pierwszego dnia wieczorem wsypałam do miseczki płatki owsiane i zalałam je wodą. Wymieszałam, przykryłam i odstawiłam. W misce wymieszałam zakwas, mąki i wodę - dolewałam jej po troszeczku i mieszałam łyżką aż składniki połączyły się w bardzo gęstą masę. Przyznam, że nie zmierzyłam dokładnie ile je było. Miskę przykryłam i zostawiłam na blacie do rana.
Następnego dnia rano do zaczynu dodałam namoczone płatki, bez odcedzania, mąkę i sól. Wymieszałam gęste, klejące ciasto i wyrabiałam kilka minut. Odstawiłam w misce na ok. 3 godziny żeby wyrosło, ale mniej więcej co godzinę wyjmowałam na omączony blat i pomagając sobie szpatułką rozpłaszczałam je a potem składałam zaginając brzegi do środka i ponownie umieszczałam w misce do wyrastania. Po trzecim złożeniu uformowałam podłużny bochenek i przełożyłam do koszyka wyrostowego tak żeby łączenie ciasta było na wierzchu.. Ponieważ poprzednio ciasto mi się do niego przykleiło a to z płatkami było bardziej lepkie to wyłożyłam kosz najpierw ściereczką i posypałam obficie mąką. Przykryłam i odstawiłam do ostatniego wyrastania - na ok. 2 godziny.
Chleb piekłam wykładając do na gorącą blachę - wyłożyłam z kosza energicznie odwracając go nad powierzchnią blachy a ciasto samo się wysunęło. Wierzch nacięłam wzdłuż ostrzem noża.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 st. C, zmniejszyłam temp. do 220 st. C i piekłam tak 50 minut. Na dnie piekarnika cały czas stało naczynie z parującą wodą. Po upieczeniu studziłam na kratce.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/domowe-pieczywo-chleb-pszenno-zytni-z.html