Wykonanie
W grudniowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami"zaprosiła do pieczenia pysznego orkiszowego
chleba z dodatkiem
płatków owsianych.Propozycje grudniowego wypieku wybrała dla nas Agnieszka z bloga "Bochen
chleba", a orginalny przepis znajdziesz tutaj .Niestety ominęła mnie okazja upieczenia
chleba z orginalnych składników z przepisu, ponieważ ostatnie dwa tygodnie spędziłam w Polsce. Tak więc chlebek upiekłam naprędce trochę w "
polowych warunkach" wyłącznie z
mąki orkiszowej, nie zdobyłam
płatków żytnich. Chlebek rósł bez koszyczka i ostatecznie został upieczony w foremce. Pięknie popękał, skórkę miał super chrupiacą i wilgotny miąższ. Niestety wymaga trochę zachodu i doglądania, bo potrójne składany, ale warto. Bardzo smaczny, na pewno go powtórzę.Zaczyn żytni:
230 g
mąki żytniej 1150190 g
wody24 g żytniego zakwasuZaparka:65 g
płatków żytnich65 g
płatków owsianych260 g wrzącej
wodyCiasto właściwe:460 g
mąki pszennej 1050340 g
wody230 g
mąki orkiszowej 630cały zaczyncała zaparka18 g
soliWykonanie:składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 18-20 godzin w temperaturze pokojowej.
Płatki żytnie wymieszać z owsianymi, zalać wrzącą
wodą, wymieszać, szczelnie przykryć i pozostawić na całą noc w lodówcenastępnego dnia
mąkę pszenną i
wodę umieścić w misie robota kuchennego, wymieszać do połączenia się składników i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać
makę orkiszową, zaparkę i zaczyn. Miksować na I prędkości 5 minut, następnie dodać
sól i mieszać na II prędkości przez 2-3 minutygotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24`C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy 3-krotnie w równych odstępach czasowych co 30 minutnastępnie dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy bochenki, które umieszczamy w koszykach do wyrastania. Fermentacja końcowa trwa godzinę w temperaturze 24`C. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia do 250`C. Wyrośniete
chleby przekładamy na rozgrzany kamień, zaparowujemy piekarnik i natychmiast obniżamy temperaturę do 240`C. Po 5 minutach obniżamy temperaturę do 230`C i tak pieczemy kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 220`C i tak dopiekamy
chleb ostatnie 30 minutSMACZNEGO !
Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie w Grudniowej piekarniKuchennymi drzwiamiBochen
chlebaStare garyLeśny zakatekPara w kuchniPolska zupaSmak mojego domuW poszukiwaniu slowlifeWeekendy w domu i ogrodzieOgrody BabilonuMoje małe czarowanieZacisze kuchenne