Wykonanie

Dzisiaj światowy Dzień
Jabłka więc i u mnie coś z jabłuszkiem. Wzięłam udział po raz kolejny we wspólnej akcji - Ciasto na niedzielę organizowanym przez Bożenkę. Ja zrobiłam pyszne
ciasta francuskie z
jabłkami. Szybko się je robi i są rewelacyjne w smaku. Pomysł na te
ciasteczka zobaczyłam u Danusi . Do
ciasteczek wykorzystałam produkty firmy Skworcu .Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 2 opakowania
ciasta francuskiego- 5
jabłek- 2 łyżki
kaszy manny- garść
płatków migdałów Skworcu- 2 łyżeczki
brązowego cukru- 2 łyżki
miodu-
cynamon- szczypta
wanilii- garść
żurawiny suszonej Skworcu- garść
wiśni suszonej Skworcu-
cukier marcepanowy Skworcu- rozbełtane
jajko do posmarowania ciastaWykonanie:Rozwijamy dwa płaty
ciasta francuskiego. W jednym wycinamy kieliszkiem otwory i przekładamy go na drugi płat ciasta.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy
cukier i
miód i gotujemy 15 minut, mieszając. Dodajemy
wanilię,
żurawinę,
wiśnie i
kasze manną. Mieszamy. Przekładamy łyżką wypełniając otwory w cieście, całość ciasta smarujemy rozbełtanym
jajkiem,
jabłka posypujemy
cynamonem i
płatkami migdałów, oraz całość ciasta
cukrem marcepanowym. Kroimy na częśći i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.Studzimy na kratce.Smacznego :-)








Piekłam razem z:- Joasią- Magdaleną- Wiosenką- Aronią- Izoni- Dorotą