Są takie chwile w kuchni, że brakło podstawowego składnika ;) Piekłam, piekłam, piekłam i zabrakło mąki. A śliwki i prażone jabłka czekały na wykorzystanie. I tak powstała tarta na spodzie z ciasta francuskiego. Szybka, prosta, fajny pomysł na coś szybkiego i słodkiego do kawy.Składniki:- 1 op. ciasta francuskiego- 1 słoik prażonych jabłek- 0,5 kg śliwek- cukier- cynamon- 1 jajkoPrzepis:Formę do tarty (użyłam ceramiczną) delikatnie wysmarować margaryną. Rozłożyć płat ciasta francuskiego, odcinając boki. Wyłożyć mus z prażonych jabłek. Na górę poukładać pokrojone w półplasterki śliwki. Całość posypać cukrem i łyżeczką cynamonu. Górę dowolnie udekorować z pozostałego ciasta francuskiego (u mnie kratka) i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. ok. 180 st. przez 25 - 30 min.Smacznego.źródło: własneAkcja: