Wykonanie
Dziś podzielę się z
Wami moim najnowszym wynalazkiem kulinarnym - plackami z
kaszy manny. Nie wiem dlaczego ale zawsze uwielbiałam taką tradycyjną
kaszkę mannę na
mleku. Choć kojarzy się ona z jedzeniem dla dzieci to w moim menu
śniadaniowym gości bardzo często. Ostatnio postanowiłam wypróbować placuszki. Pewnie niektórzy stwierdzą, że Ameryki to ja nie odkryłam, ale od kiedy spróbowałam zakochałam się w nich, bo robi się je tak, że prościej się chyba nie da i do tego ekspresowo. A same są takie pyszne, że musicie koniecznie wypróbować.

Sama
kasza manna nie ma tak bogatych właściwości jak np.
kasza jaglana, ale zawiera kompozycję witamin grupy B, witaminę E oraz mikro i makroelementy (potas, żelazo, magnez, krzem, mangan). Jako jedna z niewielu
kasz jest bogata w jod. Jest też produktem łatwostrawnym. Grysik jest również doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zatem z powodzeniem mogą ją stosować wszyscy, którym zależy na dbaniu o zdrowie i sylwetkę.Składniki:2/3 szkl.
kaszy manny1/2 szkl.
mleka1
jajko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok 10 minut by
kasza wchłonęła
mleko, a następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złocisty kolor. Ja najczęściej zjadam polane
jogurtem naturalnym lub domową
konfiturą.Prawda, że proste? ;)

Modyfikacje:Do placuszków można dodać
cukier lub
miód jeśli ktoś chce by były słodsze, ja osobiście
cukru unikam.Placuszki świetnie smakują jeśli zetrze się do nich spore
jabłko i dopiero usmaży (można też je wkroić jeśli ktoś lubi czuć kawałki
jabłka w swoich placuszkach).Wersję
jabłkową polecam doprawić
cynamonem.