Wykonanie

Błyskawiczne i
banalne w przygotowaniu
ciastka, w sam raz na śniadanie, do popołudniowej
kawy lub dla niezapowiedzianych gości.Są naprawdę pyszne, nie za słodkie, z wyraźnym akcentem
czekoladowym. Zdecydowanie
będę często do nich wracać.Składniki na 8-10
ciastek:1 op.
ciasta francuskiego200 g kremowego
twarogu2 łyżki płynnego
miodugarść
suszonych żurawin50 g posiekanej
gorzkiej czekoladyszczypta
cynamonu1
jajko1 łyżka
cukru
Wykonanie:Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.Rozwijamy płat
ciasta francuskiego (pracujemy dość szybko, żeby ciasto nazbyt się nie ogrzało, bo ciężko będzie się kroić), na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę kremowego
twarogu, polewamy
miodem, obsypujemy
żurawinami i posiekaną
gorzką czekoladą.

Ciasto zwijamy delikatnie jak roladę i kroimy na 8 do 10 plastrów. Plastry ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy powierzchnię
ciastek roztrzepanym
jajkiem i obsypujemy
cukrem.Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut, aż
ciastka nabiorą ładnego złotego koloru.Smacznego! :)