ßßß Cookit - przepis na Ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem, żurawiną i czekoladą

Ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem, żurawiną i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczne i banalne w przygotowaniu ciastka, w sam raz na śniadanie, do popołudniowej kawy lub dla niezapowiedzianych gości.
Są naprawdę pyszne, nie za słodkie, z wyraźnym akcentem czekoladowym. Zdecydowanie będę często do nich wracać.
Składniki na 8-10 ciastek:
1 op. ciasta francuskiego
200 g kremowego twarogu
2 łyżki płynnego miodu
garść suszonych żurawin
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
1 jajko
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
Rozwijamy płat ciasta francuskiego (pracujemy dość szybko, żeby ciasto nazbyt się nie ogrzało, bo ciężko będzie się kroić), na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę kremowego twarogu, polewamy miodem, obsypujemy żurawinami i posiekaną gorzką czekoladą.
Ciasto zwijamy delikatnie jak roladę i kroimy na 8 do 10 plastrów. Plastry ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka smarujemy powierzchnię ciastek roztrzepanym jajkiem i obsypujemy cukrem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut, aż ciastka nabiorą ładnego złotego koloru.
Smacznego! :)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/01/ciastka-z-ciasta-francuskiego-z.html