Wykonanie
Na prośbę moich znajomych koleżanek zamieszczam przepis na
torty, które zrobiłam za zakończenie roku klas szóstych dla mojego Juniora. Torciki były pyszne i dobrze, że zrobiłam zdjęcia przed imprezą, bo szybko wszystko zostało zjedzone i mam tylko te dwa zdjęcia. A przepis można wykorzystać także do innych ciast z kremem :-)Zapraszam :-)Składniki:Masa- 2 opakowania
serka mascarpone - 500 g- 250 ml
śmietany kremówki 30%- 3 batony Lion- 2 łyżki
cukru pudruBiszkopt - przepis tutajDodatkowo- 500 ml
śmietany kremówki 30%- kilka rurek- kilka małych bez-
orzechy pekan Skworcu-
rodzynki zielone Skworcu- posypka do ciast-
ciasteczka oreo- prażone
płatki migdałowe- słoik kwaśnego
dżemuWykonanie:Przepis na
biszkopt podałam w linku. Proporcje składników podane są na jeden tort.Masa - do miski wkładamy
serki mascarpone, wlewamy
śmietanę i
cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy pokrojone na kawałeczki batony Lion i mieszamy.
Biszkopt kroimy na dwie lub trzy części, nasączamy, na pierwszą warstwę kładziemy
dżem - u mnie na jeden tort poszedł
dżem z porzeczki czarnej a na drugi
dżem z
rabarbaru. Na drugą warstwę
biszkoptu kładziemy masę z
serka mascarpone, przykrywamy trzecią warstwą. Pamiętajmy aby każdą warstwę
biszkoptu nasączyć. Na górę i boki rozsmarowujemy ubitą
śmietanę, dekorujemy.Schładzamy w lodówce.Smacznego :-)