ßßß
            
        
Na prośbę moich znajomych koleżanek zamieszczam przepis na torty, które zrobiłam za zakończenie roku klas szóstych dla mojego Juniora. Torciki były pyszne i dobrze, że zrobiłam zdjęcia przed imprezą, bo szybko wszystko zostało zjedzone i mam tylko te dwa zdjęcia. A przepis można wykorzystać także do innych ciast z kremem :-)Zapraszam :-)Składniki:Masa- 2 opakowania serka mascarpone - 500 g- 250 ml śmietany kremówki 30%- 3 batony Lion- 2 łyżki cukru pudruBiszkopt - przepis tutajDodatkowo- 500 ml śmietany kremówki 30%- kilka rurek- kilka małych bez- orzechy pekan Skworcu- rodzynki zielone Skworcu- posypka do ciast- ciasteczka oreo- prażone płatki migdałowe- słoik kwaśnego dżemuWykonanie:Przepis na biszkopt podałam w linku. Proporcje składników podane są na jeden tort.Masa - do miski wkładamy serki mascarpone, wlewamy śmietanę i cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy pokrojone na kawałeczki batony Lion i mieszamy.Biszkopt kroimy na dwie lub trzy części, nasączamy, na pierwszą warstwę kładziemy dżem - u mnie na jeden tort poszedł dżem z porzeczki czarnej a na drugi dżem z rabarbaru. Na drugą warstwę biszkoptu kładziemy masę z serka mascarpone, przykrywamy trzecią warstwą. Pamiętajmy aby każdą warstwę biszkoptu nasączyć. Na górę i boki rozsmarowujemy ubitą śmietanę, dekorujemy.Schładzamy w lodówce.Smacznego :-)