Wykonanie
Zdarza mi się czasem, że zostanie mi mała część ciasta, kiedy proporcje w przepisie są za duże. Ale, spokojnie w naturze nic się nie marnuje :DWięc z nadmiaru ciasta z tarty śliwkowej zrobiłam babeczki z
mascarpone i
borówką amerykańską.Składniki: (z mojej porcji z odzysku wychodzi 10 sztuk)ciasto pozostałe z tarty śliwkowejForemki na babeczki wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Rozgrzać piekarnik do 150 ° C Ciasto rozwałkować na grubość niecałego centymetra (w ten sposób aby po upieczeniu babeczki nie popękały). Albo wyklejać każdą foremkę równo w palcach. Następnie wyłożyć foremki folią aluminiową i obciążyć
kaszą. Piec 'na ślepo' 10 minut, później zdjąć ostrożnie folię i dopiec jeszcze około 6 minut, tak aby się zrumieniły.Składniki na masę:~ 250 g
Mascarpone~ 150
śmietany 30%~ 1 łyżka
cukru pudru* wiadomo, że jeśli zostanie więcej ciasta proporcje trzeba zwiększyć
Śmietanę ubić z
cukrem i połączyć z
serkiem mascarpone. Przełożyć masę do worka cukierniczego/szprycownicy i uzupełnić kruche babeczki. Udekorować dowolnymi
owocami. W moim przypadku były to
borówki, ale dla każdego coś innego ;)