Wykonanie
Deser w sam raz na letnie dni! Nie za ciężki, bardzo orzeźwiający, dzięki
cytrynce w kremie :D Słodkości też tu nie brakuje, gdyż ciasto jest słodkie ;] Połączenie kruchego i słodkiego ciasta razem z lekko kwaśnym kremem
cytrynowym tworzy idealną kompozycję. Przepis na krem znalazłam na stronie Kuchni Lidla :)A więc, zabierajmy się do pracy!

Składniki:kruche ciasto (klik); 3,50złulubione
owoceNa krem:

250g
sera mascarpone; 3,99zł250ml
śmietany kremówki 30%; 3złsok z 1
cytryny;skórka otarta z połowy
cytryny50g
cukru pudruKoszt: ok. 11złCzas przygotowania:* kruche ciasto: ok. 15 min. + 30 min. (chłodzenie) + 20-25 min. pieczenie,* krem: ok. 15 min.Przygotowanie:1. Zaczynamy od rozwałkowania ciasta na grubość ok. 3-4 mm.

2. Następnie wycinamy kółka o takiej średnicy, by pasowały do naszych foremek.

3. Foremki wylepiamy
ciastem i
spody nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min.(aż będą złociste).


4. Gdy tartaletki są w piekarniku,
pora na zrobienie kremu.
Cytrynę dokładnie myjemy i szorujemy, a następnie ścieramy z niej skórkę.

5. Wyciskamy
sok z cytryny.

6. Do miski przekładamy
serek, dodajemy
cukier oraz sok i
skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy.

7.
Śmietanę ubijamy na sztywno (dodałam do niej jeszcze 2 łyżeczki
śmietan-fixu, można, ale nie trzeba ;]).

8.
Śmietanę łączymy razem z
serkiem, gotowy krem włożyć do lodówki, żeby nieco zesztywniał.

9. Tartaletki wyciągamy z foremek i czekamy aż ostygną (nie wyszły za piękne, ale to nic i tak będą wypełnione kremem :D).

10. Wypełniamy kremem...

11. ...dekorujemy kawałkami
brzoskwini...

12 ...oraz
borówką amerykańską. Smacznego! ;)

pics by me
