Wykonanie
Dzięki uprzejmości firmy Tupperware mam możliwość testowania pierożkomani. Opis dokładny znajdziecie tutaj . Dzisiaj zrobiłam
ciastka pierożki z gotowego
ciasta francuskiego z nadzieniem
twarożkowym.Wyszły bardzo pyszne a robienie samych pierożków to fajna zabawa, szybko i sprawnie się je robi. Jestem pod wrażeniem produktu, naprawdę ułatwia pracę w kuchni. Polecam wszystkim. Pierożki mają fajny kształt i nic się nie rozkleja.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 2 opakowania gotowego
ciasta francuskiego- 200 g
twarożku półtłustego- 1
żółtko- 30 g
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka zielonych
rodzynek Skworcu- 1 łyżeczka ziaren kakaowca Skworcu- 1 łyżeczka
skórki pomarańczowej- pół łyżeczki
przyprawy do sernika Skworcu- 2 łyżeczki
cukru brązowegododatkowo 1 rozbełtane
jajko do smarowaniaWykonanie:W misce rozdrabniamy widelcem
twarożek z
jogurtem i
cukrem, dodajemy
rodzynki, przyprawę do sernika, ziarna kakaowca i
skórkę pomarańczową, mieszamy.Na pierożkomani rozkładamy płat ciasta, lekko dociskamy dłońmi, w miejscach gdzie jest przecięcie smarujemy
jajkiem i nakładamy łyżeczką farsz, który delikatnie wpychamy do środka. Przykrywamy drugim płatem i dociskamy. Przejeżdżamy wałkiem po całości, powinny nam wyjść podzielone pierożki.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierożki, smarujemy rozbełtanym
jajkiem i ja zrobiłam wzorek widelcem, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 - 25 minut, aż się zarumienią.Po upieczeniu wykładamy na kratkę, aby przestygły.Smacznego :-)