Wykonanie
Mialam je upiec przed wielkanoca, ale nie wyrobilam sie... No, coz po wielkanocy tez smakuja calkiem niezle ;) Zapraszam do sprobowania :)
Na ok 24
ciasteczka o srednicy 5 cm175 g
masla o temperaturze pokojowej175 g
brazowego cukru1
jajko2 lyzki
mleka55 g posiekanej kandyzowanej
skorki pomaranczowej115 g
rodzynek (najlepsze koryntki)350 g
maki1 lyzeczka
przyprawy do piernika1
bialko jaja2 lyzki drobnego
cukruCukier i
maslo utrzec mikserem na puszysta mase, dodac
jajko i
mleko, wymieszac.
Make wymieszac z
przyprawa do piernika,
rodzynkami i
skorka pomaranczowa. Powoli dodawac do masy
maslanej, a nastepnie zagniesc ciasto. Ciasto rozwalkowac na placek o grubosci ok. 5 mm. Wykrawac okragla foremka o srednicy 5 cm
ciasteczka (jesli nie mamy foremki sprawdzi sie szklanka lub kieliszek) Aby
ciasteczka nie przywieraly do foremki nalezy foremke obsypywac co jakis czas
maka. Piec 10 minut w temperaturze 180 °C w uprzednio nagrzanym piekarniku. Nastepnie smarowac
bialkiem i posypywac
cukrem. Piec przez kolejne 5 minut.Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon 2010r.