ßßß
Cookit - przepis na Paluchy z ciasta francuskiego
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Paluchy z ciasta francuskiego
Składniki
Ciasto francuskie
Rodzynki
Wino
Orzechy laskowe
Skórka pomarańczowa
Czekolada gorzka
Daktyle suszone
Bułka tarta
Jajko
Żółtko
Woda
Wykonanie
- 1 opakowanie
ciasta francuskiego
- 100 g
rodzynek
- 4 łyżki dowolnego jasnego
wina
- 50 g
orzechów laskowych
- 20 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej
- 25 g
gorzkiej czekolady
- 3
suszone daktyle
- 1 płaska łyżka
bułki tartej
- 1 małe
jajko
- 1
żółtko
- 1 łyżka
wody
Przygotowanie:
Orzechy
,
daktyle
i
czekoladę
drobno posiekać.Wymieszać z kandyzowaną
skórką pomarańczową
oraz osączonymi
rodzynkami
.
Jajko
rozbić, oddzielić
żółtko
od
białka
.
Żółtko
wraz z
bułką tartą
dodać do
bakalii
.
Białko
ubić na sztywną pianę i również dodać masy bakaliowej.
Ciasto francuskie
rozwinąć, pokroić na paski o grubości 5 cm. Brzegi pasków posmarować
żółtkiem
wymieszanym z
wodą
.Na każdy pasek ciasta nałożyć dużą łyżkę nadzienia.Następnie nadzienie przykryć drugą połową paska, brzegi mocno docisnąć.Przygotowane paski zwinąć w spiralę.Wierzch posmarować
żółtkiem
z
wodą
.
Źródło:
http://paulinagotuje.blogspot.com/2012/10/paluchy-z-ciasta-francuskiego.html
Przepisy powiązane
Czekoladowo-orzechowe ciasto z marcepanem i wiśniami
Czekoladowo-orzechowe ciasto z marcepanem i wiśniami
Czekoladowo-orzechowe ciasto z marcepanem i wiśniami
Czekoladowo-orzechowe ciasto z marcepanem i wiśniami
Czekoladowo-orzechowe ciasto z marcepanem i wiśniami
Składniki powiązane (0)