Wykonanie
Zapraszam Was na pyszne ciasto. Jest pyszne i szybko znika :-) Bardzo łatwe w wynonaniui niezbyt skomplikowane :-) Będziecie zachwyceni smakiem :-) Moi mężczyźni byli zachwyceni :-)Składniki :250 g
ciasteczek zbożowych lub
herbatników70 g
masła o temperaturze pokojowej500 g
serka mascarpone50 g
cukrusok wyciśniety z połówki
cytryny1 łyżka
żelatyny500 g
mleka100 g
masła150 g
cukru1
cukier waniliowy100 g
rodzynek100 g
płatków migdałowych170 g
kaszy mannyPrzygotowanie w Termomixie :Do naczynia włożyć połamane
ciasteczka i zmiksować czas 15 sek, obr.4, dodać 70 g
masła i wymieszać czas 15 sek,obr.3. Przygotować tortownicę - 24 cm i wysmarować ją
masłem, wyłożyć spód
ciasteczkami i przycisnąć palcami, włożyć do lodówki.Następnie do naczynia wlac
mleko, 100 g
masła, 150 g
cukru,
cukier waniliowy i zagotować czas 10 min/ 100 st / obr.3. Następnie przy włączonym urządzeniu czas 3 min/ 90 st / obr.3 wsypać
kaszę mannę i gotować, po 2 minutach zwiększyć obroty do 4. Na koniec wsypać
rodzynki i wymieszać za pomocą kopystki czas 10 sek, obr.4. Gotową masę wyłożyć na spód
ciasteczkowy i schłodzić godzinę w lodówce.W połowie szklanki gorącej, przegotowanej
wody - 125 g - rozpuścić 1 łyżkę
żelatyny i przestudzić.Następnie do czystego naczynia wkładamy
serek mascarpone z 50 g
cukru i zmiksować czas 15 sek, obr.3. Wciskamy sok z połowy
cytryny i przestudzoną
żelatynę i mieszamy czas 30 sek, obr.4. Masę przekładamy na warstwę z
kaszy, posypujemy
płatkami migdałowymi i schładzamy 2 godziny w lodówce.Smacznego :-)


