ßßß
SkładnikiNa ciasto:· 440 g herbatników· 150 g masła· 1/2 szklanki mleka· 1/4 szklanki cukru· 50 g białej czekoladyHerbatniki dokładnie kruszymy. Mleko z cukrem zagotowujemy, dodajemy masło i czekoladę. Czekamy, aż powstanie jednolita płynna masa. Płynem zalewamy pokruszone herbatniki i dobrze mieszamy. Tak powstałe ciasto rozwałkujemy na papierze do pieczenia na jeden duży lub dwa mniejsze prostokąty. Jeśli wybierzemy drugą opcję, otrzymamy dwie rolady i będzie nam je łatwiej zwinąć.Na masę:· 200 g miękkiego masła· ok. 300-400 g borówek· 150 g białej czekolady + łyżka masła+ 2 łyżki mleka· 600-700 g serka mascarpone· sok z jednej cytryny· 2 śmietan fix· 50 g uprażonych, posiekanych płatków migdałowychMasło, serek mascarpone, sok z cytryny i śmietan fix ucieramy na gładką masę. Czekoladę razem z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Nieco przestudzoną dodajemy do macy mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę mascarpone, dokładnie ją rozprowadzamy po całej powierzchni placka, pozostawiając od brzegów ok. centymetr czystego ciasta - masa będzie nieco wypływała w trakcie rolowania. Na masę wykładamy borówki. Wykorzystując papier, na którym wałkowaliśmy ciasto, zwijamy roladę. Zawijamy ją ściśle w papier, przekładamy na deseczkę i wstawiamy do lodówki, aż dobrze się schłodzi- najlepiej na całą noc.Po tym czasie roladę wyjmujemy, obsypujemy migdałami. Smacznego!
