Wykonanie
Po krótkiej przerwie powracam z przepisem na przepyszną roladę
borówkową. Wprawdzie wymaga ona nieco zręczności i wyczucia od osoby ją wykonującej, może również nieco popękać, ale efekt końcowy - zarówno estetyczny, jak i smakowy zrekompensuje nam wszelki trud. Co ważne nie wymaga pieczenia. Bazą ciasta są
herbatniki, co stanowi ogromny plus dla osób nie przepadających za
ciastem biszkoptowym. Do delikatnego kremu oraz słodkich
borówek idealnie pasują chrupiące, podprażone
migdały. Wykonałam dziś dwie i choć, tak jak sugeruję w przepisie, powinny chłodzić się do jutrzejszego poranka, jedna już całkiem zniknęła.... To chyba dobra rekomendacja :) .

SkładnikiNa ciasto:· 440 g
herbatników· 150 g
masła· 1/2 szklanki
mleka· 1/4 szklanki
cukru· 50 g
białej czekoladyHerbatniki dokładnie kruszymy.
Mleko z
cukrem zagotowujemy, dodajemy
masło i
czekoladę. Czekamy, aż powstanie jednolita płynna masa. Płynem zalewamy pokruszone
herbatniki i dobrze mieszamy. Tak powstałe ciasto rozwałkujemy na papierze do pieczenia na jeden duży lub dwa mniejsze prostokąty. Jeśli wybierzemy drugą opcję, otrzymamy dwie rolady i będzie nam je łatwiej zwinąć.Na masę:· 200 g miękkiego
masła· ok. 300-400 g
borówek· 150 g
białej czekolady + łyżka masła+ 2 łyżki
mleka· 600-700 g
serka mascarpone· sok z jednej
cytryny· 2
śmietan fix· 50 g uprażonych, posiekanych
płatków migdałowychMasło,
serek mascarpone,
sok z cytryny i
śmietan fix ucieramy na gładką masę.
Czekoladę razem z łyżką
masła i
mlekiem roztapiamy nad kąpielą
wodną. Nieco przestudzoną dodajemy do macy
mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę
mascarpone, dokładnie ją rozprowadzamy po całej powierzchni placka, pozostawiając od brzegów ok. centymetr czystego ciasta - masa będzie nieco wypływała w trakcie rolowania. Na masę wykładamy
borówki. Wykorzystując papier, na którym wałkowaliśmy ciasto, zwijamy roladę. Zawijamy ją ściśle w papier, przekładamy na deseczkę i wstawiamy do lodówki, aż dobrze się schłodzi- najlepiej na całą noc.Po tym czasie roladę wyjmujemy, obsypujemy
migdałami. Smacznego!

