Wykonanie
Pierwszy powiew jesieni już za nami. A jak wiadomo chłód sprzyja ‚konkretniejszym’ potrawom :) Dla mnie daniami, które idealnie nadają się na zimniejsze dni są różnej
maści zapiekanki. Ostatnio postanowiłam przyrządzić takową z
tuńczykiem,
ziemniakami i
cukinią.POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 – 4 porcje)4 średniej wielkości
ziemniaki1 średnia
cukinia150 g
tuńczyka w sosie własnym1 puszka
pomidorów w zalewie150 g
śmietanki 30%35 dkg
sera żółtego – łatwego do zapiekania1
cebulapęczek
bazylii2 ząbki
czosnku1,5 łyżeczki
brązowego cukru2 łyżki
octu balsamicznegosólświeżo mielony
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA na patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek. Kiedy
cebula się zeszkli dodać
tuńczyka i trzymać na patelni przez około 3 minuty. Następnie dodać
pomidory z zalewie. Doprowadzić całość do wrzenia, po czym na średnim ogniu wszystko razem dusić przez około 5 minut. Dodać
cukier,
ocet balsamiczny i doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Całość trzymać na wolnym ogniu dopóki większość
wody nie odparuje i sos nie zgęstnieje,
ziemniaki obrać i ugotować w całości na ‚pół-twardo’ i odstawić do ostygnięcia.
Cukinię pokroić w talarki, posolić, obsypać
pieprzem i podsmażyć na patelni, dopóki nie zmiękną.
Ser żółty zetrzeć,naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i następnie na sam spód nałożyć cienką warstwę
śmietanki. Na nią kładziemy pokrojone, w około 0,5 centymetrowe talarki,
ziemniaki wypełniając cały spód naczynia.
Ziemniaki oprószamy świeżo zmielonym
pieprzem. Następnie nakładamy pierwszą warstwę sosu z
tuńczykiem. Pilnujemy, aby zostało nam go na drugą warstwę. Sos polewamy kolejną cienką warstwą
śmietanki, posypujemy częścią
żółtego sera i gęsto obsypujemy świeżymi liśćmi
bazylii. Na to kładziemy zrobione wcześniej talarki z
cukinii, tak, aby ponownie zapełnić powierzchnię naczynia. Na
cukinię dajemy pozostałą część sosu, ponownie dajemy na niego
śmietankę i posypujemy świeżą
bazylią. Drugą warstwę przykrywamy resztą
ziemniaków i wszystko z wierzchu posypujemy
serem i świeżo zmielonym
pieprzem,piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Danie zapiekamy przez około 40 minut, z czego pierwsze 25 pod przykryciem, a pozostały czas bez pokrywki, aby wierzch zapiekanki się zarumienił. Danie podajemy lekko przestudzone, posypane listkami świeżej
bazylii. SMACZNEGO! :)

