ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM, ZIEMNIAKAMI I CUKINIĄ

ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM, ZIEMNIAKAMI I CUKINIĄ

nazwa

Wykonanie

Pierwszy powiew jesieni już za nami. A jak wiadomo chłód sprzyja ‚konkretniejszym’ potrawom :) Dla mnie daniami, które idealnie nadają się na zimniejsze dni są różnej maści zapiekanki. Ostatnio postanowiłam przyrządzić takową z tuńczykiem, ziemniakami i cukinią.
POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 – 4 porcje)
4 średniej wielkości ziemniaki
1 średnia cukinia
150 g tuńczyka w sosie własnym
1 puszka pomidorów w zalewie
150 g śmietanki 30%
35 dkg sera żółtego – łatwego do zapiekania
1 cebula
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
sól
świeżo mielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodać tuńczyka i trzymać na patelni przez około 3 minuty. Następnie dodać pomidory z zalewie. Doprowadzić całość do wrzenia, po czym na średnim ogniu wszystko razem dusić przez około 5 minut. Dodać cukier, ocet balsamiczny i doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość trzymać na wolnym ogniu dopóki większość wody nie odparuje i sos nie zgęstnieje,
ziemniaki obrać i ugotować w całości na ‚pół-twardo’ i odstawić do ostygnięcia. Cukinię pokroić w talarki, posolić, obsypać pieprzem i podsmażyć na patelni, dopóki nie zmiękną. Ser żółty zetrzeć,
naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i następnie na sam spód nałożyć cienką warstwę śmietanki. Na nią kładziemy pokrojone, w około 0,5 centymetrowe talarki, ziemniaki wypełniając cały spód naczynia. Ziemniaki oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie nakładamy pierwszą warstwę sosu z tuńczykiem. Pilnujemy, aby zostało nam go na drugą warstwę. Sos polewamy kolejną cienką warstwą śmietanki, posypujemy częścią żółtego sera i gęsto obsypujemy świeżymi liśćmi bazylii. Na to kładziemy zrobione wcześniej talarki z cukinii, tak, aby ponownie zapełnić powierzchnię naczynia. Na cukinię dajemy pozostałą część sosu, ponownie dajemy na niego śmietankę i posypujemy świeżą bazylią. Drugą warstwę przykrywamy resztą ziemniaków i wszystko z wierzchu posypujemy serem i świeżo zmielonym pieprzem,
piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Danie zapiekamy przez około 40 minut, z czego pierwsze 25 pod przykryciem, a pozostały czas bez pokrywki, aby wierzch zapiekanki się zarumienił. Danie podajemy lekko przestudzone, posypane listkami świeżej bazylii. SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/zapiekanka-tunczykiem-ziemniakami-cukinia