Wykonanie
Ostatnio stałam się wielką fanką
pieczonych mięs, w tym ryb. A stało się tak bo odkryłam rękaw do pieczenia :) Trzeba przyznać, że
mięska wychodzą w nim znakomicie.
Mięso nie wysycha i zachowuje w sobie całą esencję. Gorąco więc polecam ten model
pieczenia mięs, tym bardziej, że nie musimy wtedy wciąż doglądać naszej pieczeni i obracać jej co chwilę na drugą stronę. Niemniej do rzeczy :) W związku z moim nowym odkryciem, dziś prezentuję Wam przepis na pieczonego (w rękawie właśnie ;)
łososia z, również pieczonymi,
batatami i surówką z
mango,
ogórkiem i
rzodkiewką – PYCHA!POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)ok 40 dkg filetu z
łososia4 – 5
batatówmieszanka
sałat3
rzodkiewki1
mango1 świeży
ogórekświeżo mielona
garam masalasok z cytrynytymianekoliwa z oliweksólpieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
łososia dokładnie umyć i podzielić na 2 części.
Mięsko posolić, oprószyć
pieprzem, świeżo zmieloną
garam masalą i skropić
cytryną.
Łososia włożyć do rękawa do pieczenia i wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut;
bataty obrać i pokroić na ćwiartki. Do miski wlać 3-4 łyżki
oliwy, sok z połówki
cytryny,
sól,
pieprz i z 2 łyżeczki
tymianku. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do sosu przełożyć pokrojone
bataty, zamieszać i odstawić na około 30 minut. Następnie wyłożyć
bataty na papier do pieczenia, ułożony wcześniej na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut;
sałatę umyć, dodać pokrojoną w talarki
rzodkiewkę i pokrojony w długie paski (najlepiej obieraczką do
ziemniaków)
ogórek. Na końcu dodać cienkie kawałki
mango. Wszystko skropić
oliwą i odrobinę posolić;gdy wszystko się upiecze i
sałatka będzie gotowa zapraszam do stołu :) Ciekawe połączenia smaków gwarantowane a przy okazji zdrowo i kolorowo na talerzu :)SMACZNEGO!