Wykonanie
Dzisiaj pomysł na nieco bardziej wykwintne danie. Najlepsze do zrobienia w weekend albo na przyjęcie dla gości. Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu, niemniej na długo pozostaje w pamięci :)POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)
Kurczak:500 g
filetu z piersi kurczaka2 dojrzałe i słodkie
gruszkiniebieski ser pleśniowy typu lazur lub danish blue
rozmarynsól,
pieprzoliwaPieczone ziemniaczki do podania:10 średniej wielkości
ziemniaków150 g
śmietany 18 %2 łyżeczki
tymiankusól,
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ziemniaki obrać i umyć, następnie pokroić je w bardzo cienkie plastry. W większej misce wymieszać
śmietanę,
sól (około łyżeczki),
pieprz i
tymianek. Dodać do niej pokrojone
ziemniaki, pozostawiając plastry z jednego średniego
ziemniaka – przydadzą się później;plastry
ziemniaków dokładnie i ostrożnie wymieszać w
śmietanie, następnie przełożyć je do średniej wielkości naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego
masłem). Na wierzch położyć odłożone wcześniej plastry
ziemniaków, oprószyć odrobinę
tymiankiem i wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około godziny dopóki
ziemniaki nie zmiękną i nie zapieką się z wierzchu;
piersi z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić ze ścięgien. Każdą pierś przekroić na pół (w szerz) i rozbić na cienkie kotleciki. Następnie każdego kotlecika posmarować
oliwą, oprószyć z każdej strony
solą,
pieprzem i niewielką ilością
rozmarynu;rozgrzać patelnię i smażyć filety przez 2-3 minuty z każdej strony, następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Gruszkę obrać ze skóry, pokroić w ‚piórka’ i położyć po 2 – 3 kawałki na filecie, a następnie przykryć je
serem pleśniowym. Naczynie żaroodporne zakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po 15 minutach pieczenia zdjąć folię;gotowe filety podawać z zapiekanymi śmietanowymi ziemniaczkami i
sałatą :) SMACZNEGO!