Wykonanie

Dziś nareszcie publikuję przepis, na który niektórzy z Was czekają od tygodnia (i z tego miejsca chwała Wam za cierpliwość :))
Mowa oczywiście o Tarcie orkiszowej z pikantnym
kurczakiem i
mozzarellą w
jogurtowym sosie.To pierwsza zapiekanka w nowym naczyniu żaroodpornym kupionym w sklepie Duka. Forma do pieczenia sprawdza się znakomicie,a jej największą zaletą jest niewielki rozmiar :))W sam raz na dwie porcje.Składniki na spód:100g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej3 łyżki
otrębów orkiszowych1 łyżka
oregano1 łyżeczka
bazylii i
rozmarynu (to moja alternatywa dla
soli - jeśli jednak używacie
soli w swojej kuchni - dodajcie pół łyżeczki do ciasta)3 łyżki
jogurtu naturalnego 0%3 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin1
żółtko1 / 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
pierś z kurczaka6 łyżek
jogurtu naturalnego 0%1
białko jajka1 łyżka
oregano1 / 2 łyżeczka
pieprzu cayenneświeżo mielony
czarny pieprz125g
sera mozzarella light (u mnie 10% fat Saputo)6-7
pomidorków koktajlowychDo dzieła:Zaczynamy od
spodu tarty. Do miski wsypujemy
mąkę,
otręby i suche
przyprawy, mieszamy je razem i dodajemy resztę składników, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia;
tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut.Kiedy spód tarty
siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą
pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy
pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego
czarnego pieprzu. Podsmażamy go na patelni bez tłuszczu - ja używam żeliwnej patelni z nakładką do grillowania Brat Max, na prawdę jest rewelacyjna i nic się nie przypala :)Kiedy
kurczak jest gotowy wrzucamy go na lekko przestudzony spód tarty.
Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę (możecie ją też zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i mieszamy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowanym sosem zalewamy
kurczaka, na górę układając przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika (180*C) na 30 minut i gotowe! :)


Przepis bierze udział w akcji: