ßßß Cookit - przepis na Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą

Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Dziś nareszcie publikuję przepis, na który niektórzy z Was czekają od tygodnia (i z tego miejsca chwała Wam za cierpliwość :))
Mowa oczywiście o Tarcie orkiszowej z pikantnym kurczakiem i mozzarellą w jogurtowym sosie.
To pierwsza zapiekanka w nowym naczyniu żaroodpornym kupionym w sklepie Duka. Forma do pieczenia sprawdza się znakomicie,
a jej największą zaletą jest niewielki rozmiar :))
W sam raz na dwie porcje.
Składniki na spód:
100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów orkiszowych
1 łyżka oregano
1 łyżeczka bazylii i rozmarynu (to moja alternatywa dla soli - jeśli jednak używacie soli w swojej kuchni - dodajcie pół łyżeczki do ciasta)
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 żółtko
1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
pierś z kurczaka
6 łyżek jogurtu naturalnego 0%
1 białko jajka
1 łyżka oregano
1 / 2 łyżeczka pieprzu cayenne
świeżo mielony czarny pieprz
125g sera mozzarella light (u mnie 10% fat Saputo)
6-7 pomidorków koktajlowych
Do dzieła:
Zaczynamy od spodu tarty. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i suche przyprawy, mieszamy je razem i dodajemy resztę składników, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia; tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut.
Kiedy spód tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podsmażamy go na patelni bez tłuszczu - ja używam żeliwnej patelni z nakładką do grillowania Brat Max, na prawdę jest rewelacyjna i nic się nie przypala :)
Kiedy kurczak jest gotowy wrzucamy go na lekko przestudzony spód tarty.
Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę (możecie ją też zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i mieszamy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowanym sosem zalewamy kurczaka, na górę układając przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika (180*C) na 30 minut i gotowe! :)
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2012/03/orkiszowa-tarta-z-kurczakiem-i.html