Wykonanie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej dra
Jana Kwaśniewskiego . twórcy diety optymalnej.Placuszki można wcinać na gorąco,posmarowane
dżemem,
miodem. Na zimno będą idealnie zastępować
chleb.Pokrojone w paseczki świetnie sprawdzą się jako
makaron.Są niesamowicie energetyczne- mi na śniadanie wystarczą 3 sztuki i już mam dość.Z podanych proporcji wychodzi ich... dużo.Co trzeba?500 g pełnotłustego
białego sera17
żółtek17
białek100 g
mąkiopcjonalnie 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaCo i jak?Oddzielić
białka od
żółtek.
Ser zblendować, dodać
żółtka i
mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do wcześniej przygotowanej masy.Smażyć najlepiej na
smalcu, jak nasze racuchy czy pankejksy.Smażą się bardzo szybko.Smacznego!PS. Spokojnie można je zamrozić, po rozmrożeniu są jak świeżo usmażone :)