ßßß Cookit - przepis na Kotlety po mediolandzku

Kotlety po mediolandzku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,5 kg schabu
2 marchewki
1 mały seler
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
850ml bulionu domowego
50ml białego wina
50ml czerwonego wina
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
olej (do smażenia)
Sposób wykonania
Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, a następnie kroję w plastry. Delikatnie rozbijam tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem. Obsmażam na odrobienie oleju. Zdejmuje na chwilę z ognia. Cebule kroję w piórka i szklę na pozostałym tłuszczu. Dodaję posiekany czosnek. Układam ponownie mięsko i zalewam szklanką bulionu. Marchewkę i seler kroję na kawałki. Przekładam na patelnie wraz z koncentratem pomidorowym i czerwonym winem. Dodaję liście laurowe, trochę tymianku. Duszę około 30minut na małym ogniu. Gdy sos trochę odparuje dodaję białe wino oraz resztą bulionu. Duszę jeszcze 15minut. Podaję w ziemniaczkami i mixem sałat.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/09/kotlety-po-mediolandzku.html