Wykonanie
Schab duszony w
winie przygotowany i w garnku jest potrawą, którą można się delektować na ciepło jak też i na zimno zużywając go np do kanapek. Wystarczy zrumienić
mięso, zalać
białym lub
czerwonym winem i gotować przez godzinę. Tak przygotowany
schab stanie się miękki i delikatny. Wielkość
mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę
schab przygotować w garnku a nie w piekarniku. Zaletą tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnkaSKŁADNIKI1 kg
schabu bez kości600 ml
wina białego lub czerwonegoząbek
czosnkusólkilka ziarenek
czarnego pieprzu2-3 łyżki
masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia2 szt
marchwikawałek
selera1 mała
cebulaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć
czosnkiem i
solą (można wcześniej natrzeć
schab solą z ulubionymi
przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki aby
mięso skruszało, takze z dodatkiem
wina ).
Do garnka dodać
oliwę z
masłem obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić).
Dodać posztkowaną
cebulę, ziarenka
pieprzu,
marchew,
seler, kilka igiełek
rozmarynu. Zalać
winem, doprowadzić do wrzenia, nakryć szczelną przykrywką i gotować przez godzinę.
Od czasu do czasu zamieszać, żeby
mięso nie przywarło do dna. Można kilka
razy obrócić
schab w trakcie gotowania. Wyjąć
mięso na deseczkę i poczekać aż wystygnie.
Mięso po ostudzeniu kroi się z łatwością na porcje bez ryzyka , że się rozpadnie.
Pozostały sos i warzywa w garnku zmiksować mikserem. Pokrojone
mięso włożyć znowu do garnka z sosem i podgrzać.
Podawać na gorąco z sosem lub na zimno .
SMACZNEGO :)