ßßß

Schab duszony w winie przygotowany i w garnku jest potrawą, którą można się delektować na ciepło jak też i na zimno zużywając go np do kanapek. Wystarczy zrumienić mięso, zalać białym lub czerwonym winem i gotować przez godzinę. Tak przygotowany schab stanie się miękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab przygotować w garnku a nie w piekarniku. Zaletą tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnkaSKŁADNIKI1 kg schabu bez kości600 ml wina białego lub czerwonegoząbek czosnkusólkilka ziarenek czarnego pieprzu2-3 łyżki masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia2 szt marchwikawałek selera1 mała cebulaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAMięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć czosnkiem i solą (można wcześniej natrzeć schab solą z ulubionymi przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki aby mięso skruszało, takze z dodatkiem wina ).
Do garnka dodać oliwę z masłem obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić).
Dodać posztkowaną cebulę, ziarenka pieprzu, marchew, seler, kilka igiełek rozmarynu. Zalać winem, doprowadzić do wrzenia, nakryć szczelną przykrywką i gotować przez godzinę.
Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna. Można kilka razy obrócić schab w trakcie gotowania. Wyjąć mięso na deseczkę i poczekać aż wystygnie.
Mięso po ostudzeniu kroi się z łatwością na porcje bez ryzyka , że się rozpadnie.
Pozostały sos i warzywa w garnku zmiksować mikserem. Pokrojone mięso włożyć znowu do garnka z sosem i podgrzać.
Podawać na gorąco z sosem lub na zimno .

SMACZNEGO :)