ßßß Cookit - przepis na Schab po góralsku

Schab po góralsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,5 kg schabu
0,5 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka lub śmietany 18%
olej (do smażenia)
Przygotowanie
Schab kroję w plastry, następnie je rozbijam i solę. Czosnek przeciskam przez praskę i nacieram nim schab. Obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Przekładam je do garnka. Cebulę kroję w piórka i szklę ją na tłuszczu, który pozostał na patelni. Przerzucam ją do mięsa. Dodaje kminek, słodką paprykę. Zalewam wodą i duszę schab około 15minut. Następnie dodaje kapustę i duszę do jej miękkości. Całość zaprawiam mlekiem lub śmietaną wymieszanym z 2 łyżkami mąki. Zagotowuje. Ja podałam ze świeżą, chrupiącą bagietką:)
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/03/schab-po-goralsku.html