Wykonanie


Składniki:1 szklanka
ryżu,250g
świeżego szpinaku,słoik
suszonych pomidorów (285g netto),4 małe
cebule lub dwie większe,2 ząbki
czosnku,2-3 łyżki
masła,
vegeta, warzywko,
przyprawa uniwersalna lub
sól.Przygotowanie:2
cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na 1-2 łyżkach
masła. Gdy
cebula zmięknie wsypać
ryż. Chwilę podsmażyć, zalać 2 szklankami
wody i na średnim ogniu gotować, od czasu do czasu mieszając. W
między czasie dodać
sól lub
vegetę lub inną słoną
przyprawę. Gdyby
wody było mało, a
ryż nadal był twardy, dolewać po pół szklanki
wody.Oderwać od
szpinaku ogonki, umyć, przelać dwa
razy wrzącą
wodą. Na łyżce
masła podsmażyć dwie małe
cebule pokrojone w kostkę z wyciśniętymi dwoma ząbkami
czosnku. Gdy
cebula będzie miękka, dodać
szpinak i
suszone pomidory pokrojone w mniejsze kawałki. Chwilę podsmażyć i dodać do
ryżu. Razem wymieszać i w razie potrzeby doprawić - można dodać
sól,
pieprz,
paprykę czerwoną i inne ulubione
przyprawy, ale to kwestia indywidualna.



Smacznego!!!