Wykonanie
Cześć =)
Sandacz, to
ryba wyjątkowa, wysoko ceniona na całym świecie, zarówno za walory dietetyczne (niska zawartość tłuszczu i wysoko przyswajalne
białko) oraz kulinarne (uważany jest za przysmak i serwowany w restauracjach, jako jedno z najbardziej ekskluzywnych dań
rybnych).
Sandacz zaliczany jest także do jednego z najciekawszych trofeów wędkarskich.
Sandacz jest
rybą słodkowodną, zaliczaną do skarbów rzek i jezior. Ma idealny, czysty smak oraz białe
mięso. W Polsce jem zazwyczaj
sandacze złowione w Gople, a w Stanach Zjednoczonych -
sandacze z Wielkich Jezior.
Sandacz to także ulubiona
ryba Agnieszki.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
sandacza w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (na 2-4 porcje):- 2-4 filety z
sandacza-
mąka-
masło- kilka
ziemniaków-
sól,
pieprz
Sposób wykonania:1) Filety z
sandacza posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie obtaczamy w
mące.

2) Na rozgrzaną patelnię dodajemy 3 łyżki
masła, po czym smażymy
ryby po około 3-4 minuty z każdej strony.

3) Na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry
ziemniaki.Podajemy z ulubionymi warzywami - w tej wersji
sandacza podaliśmy z
marchewką z
groszkiem z
curry, duszoną z
masłem.



Smacznego =)