ßßß Cookit - przepis na Cukinie w szynce

Cukinie w szynce

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zbliża się sezon letni, kiedy stragany będą obfitować w cukinie i kabaczki, a ich miłośnicy szukać nowych i ciekawych sposobów na przyrządzenie tych warzyw. W tym duchu Kasztanowa Kuchnia zaprasza na cukinię zapieczoną z plastrami aromatycznej szynki dojrzewającej. Można użyć dowolnej szynki tego typu, np. bawarskiej, parmeńskiej, prosciutto, serrano, czy, jak w tym przypadku, wersji francuskiej: jambon de Bayonne . Dodatkiem smakowym do cukinii jest tu cebula oraz dowolne zioła, najlepiej oczywiście świeże. Zamiast cukinii można użyć bardzo podobne do niej żółte kabaczki =)
Potrzebne będą (na 1 porcję):
- 1 cukinia, wielkości przeciętnego ogórka
- kilka bardzo cienkich plasterków cebuli
- pieprz
- dowolne zioła, np. bazylia
- 4 cienkie plastry szynki dojrzewającej
Sposób przygotowania:
1) Cukinię przekrawamy na pół wzdłuż.
2) Na każdej połówce układamy plasterki cebuli i posypujemy solą oraz ziołami.
3) Owijamy każdą części dwoma plastrami szynki.
4) Wykładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
5) Zapiekamy ok. 25 minut.
6) Podajemy z dowolnymi dodatkami (w tym przypadku mix sałat z kiełkami oraz duszone ziemniaki z dodatkiem sera lazur).
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/05/cukinie-w-szynce.html