Wykonanie
Cześć =) Zbliża się sezon letni, kiedy stragany będą obfitować w
cukinie i
kabaczki, a ich miłośnicy szukać nowych i ciekawych sposobów na przyrządzenie tych warzyw. W tym duchu Kasztanowa Kuchnia zaprasza na
cukinię zapieczoną z plastrami aromatycznej
szynki dojrzewającej. Można użyć dowolnej
szynki tego typu, np. bawarskiej, parmeńskiej, prosciutto, serrano, czy, jak w tym przypadku, wersji francuskiej: jambon de Bayonne . Dodatkiem
smakowym do
cukinii jest tu
cebula oraz dowolne
zioła, najlepiej oczywiście świeże. Zamiast
cukinii można użyć bardzo podobne do niej żółte
kabaczki =)
Potrzebne będą (na 1 porcję):- 1
cukinia, wielkości przeciętnego
ogórka- kilka bardzo cienkich plasterków
cebuli-
pieprz- dowolne
zioła, np.
bazylia- 4 cienkie plastry
szynki dojrzewającejSposób przygotowania:1)
Cukinię przekrawamy na pół wzdłuż.2) Na każdej połówce układamy plasterki
cebuli i posypujemy
solą oraz
ziołami.
3) Owijamy każdą części dwoma plastrami
szynki.
4) Wykładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.5) Zapiekamy ok. 25 minut.6) Podajemy z dowolnymi dodatkami (w tym przypadku mix
sałat z
kiełkami oraz duszone
ziemniaki z dodatkiem
sera lazur).
Smacznego =)Agnieszka