Wykonanie
Cześć =) Pieczony
łosoś gościł na Kasztanowej Kuchni już wiele
razy, a dziś przedstawiamy filet upieczony w całości i podany z
sosem jogurtowo-
kaparowym. Orzeźwiający smak tego sosu świetnie łączy się ze smakiem
łososia. Cały filet dużego
łososia waży około kilograma i może posłużyć jako poczęstunek na przyjęciu dla 5-6 gości. Upieczony
łosoś bardzo dobrze smakuje również na zimno jako pożywny
białkowy dodatek do
sałaty lub innych warzyw. A taki zestaw to proste a ciekawe rozwiązanie na przenośny posiłek do skonsumowania podczas przerwy obiadowej w pracy =)
Potrzebne będą (na 5-6 porcji):- 1 cały filet z
łososia (ok. 1kg)-
sól i
pieprz- posiekana
natka pietruszki-
oliwa z oliwekNa sos:- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- 1 łyżka
majonezu- 1 łyżka
kaparów z zalewy octowej- odrobina
musztardy- odrobina
soku z cytrynySposób wykonania:1)
Łososia przyprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy
pietruszką, lekko skrapiamy
oliwą i pieczemy ok. 20 minut w 250 stopniach C.
2) Składniki sosu mieszamy w misce, by później nakładać na indywidualne porcje
łososia3) Podajemy z dowolnymi dodatkami warzywnymi. W tym przypadku: puree ziemniaczano-
selerowe i
jarmuż duszony z
cebulą.
Smacznego =)Agnieszka