ßßß




Potrzebne będą (na 2 osoby)- 2 piersi z kaczki- 2-3 dojrzałe pomarańcze- sól, pieprz- tymianek, majeranek- 4 ząbki czosnku- jako dodatki: kasza jęczmienna, gotowana czerwona kapusta, borówkaSposób wykonania:1) Piersi z kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, a następnie posypujemy skórę solą, odstawiamy na kilka minut i ponownie osuszamy ręcznikiem papierowym.2) Dolną część piersi nacieramy majerankiem, tymiankiem, czosnkiem oraz posypujemy pieprzem.
3) Piersi z kaczki kładziemy na zimną patelnię, skórą do dołu, po czym smażymy przez około 15 minut na średnim ogniu, w celu wytopienia tłuszczu ze skóry. Skóra po tym procesie ma być ciemnobrązowa, prawie na granicy przypalenia (to ważne, bo skóra kaczki jest bardzo tłusta i gruba, więc jeśli tego nie zrobimy, to po prostu zostanie ona gumowata, a tego nie chcemy).
4) Pomarańcze miksujemy na gładki sok, przelewamy do naczynia, umieszczamy tam piersi z kaczki skórą do góry, a następnie odstawiamy do zamarynowania na całą noc lub chociaż na 5-6 godzin.
5) Po tym czasie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jeśli sos jest zbyt gęsty, to podlewamy go lekko wodą. Ważne jest, aby całe mięso piersi było przykryte cieczą, a wystawała jedynie skóra.6) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C, wkładamy do niego (na dolny poziom) przykryte naczynie żaroodporne z zamarynowanym mięsem i pieczemy przez 45 minut.
7) Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 180-190 stopni C i pieczemy kolejne 45 minut, w razie potrzeby uzupełniając ilość płynu.
Smacznego =)