Wykonanie
Cześć =)
Kaczka, to jedno z moich ulubionych
mięs, które staram się jeść jak najczęściej. Najlepiej smakują mi
kaczki dzikie, ale jem także
kaczki hodowlane.
Kaczka gości na moim
stole bardzo często - zazwyczaj w postaci pieczonych udek, rzadziej piersi, na które właśnie dziś chciałbym Was zaprosić.W tej wersji przedstawiam pierś z
kaczki pieczoną w
soku pomarańczowym, z dodatkiem
tymianku,
majeranku i
czosnku. Podałem ją z
kaszą jęczmienną, gotowaną
czerwoną kapustą i
borówką.Zapraszam wszystkich do samodzielnego upieczenia piersi z
kaczki w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!





Potrzebne będą (na 2 osoby)- 2 piersi z
kaczki- 2-3 dojrzałe
pomarańcze-
sól,
pieprz-
tymianek,
majeranek- 4 ząbki
czosnku- jako dodatki:
kasza jęczmienna, gotowana
czerwona kapusta,
borówkaSposób wykonania:1) Piersi z
kaczki myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, a następnie posypujemy skórę
solą, odstawiamy na kilka minut i ponownie osuszamy ręcznikiem papierowym.2) Dolną część piersi nacieramy
majerankiem,
tymiankiem,
czosnkiem oraz posypujemy
pieprzem.

3) Piersi z
kaczki kładziemy na zimną patelnię, skórą do dołu, po czym smażymy przez około 15 minut na średnim ogniu, w celu wytopienia tłuszczu ze skóry. Skóra po tym procesie ma być ciemnobrązowa, prawie na granicy przypalenia (to ważne, bo skóra
kaczki jest bardzo tłusta i gruba, więc jeśli tego nie zrobimy, to po prostu zostanie ona gumowata, a tego nie chcemy).

4)
Pomarańcze miksujemy na gładki sok, przelewamy do naczynia, umieszczamy tam piersi z
kaczki skórą do góry, a następnie odstawiamy do zamarynowania na całą noc lub chociaż na 5-6 godzin.

5) Po tym czasie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jeśli
sos jest zbyt gęsty, to podlewamy go lekko
wodą. Ważne jest, aby całe
mięso piersi było przykryte cieczą, a wystawała jedynie skóra.6) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C, wkładamy do niego (na dolny poziom) przykryte naczynie żaroodporne z zamarynowanym
mięsem i pieczemy przez 45 minut.

7) Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 180-190 stopni C i pieczemy kolejne 45 minut, w razie potrzeby uzupełniając ilość płynu.


Smacznego =)