Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować bardzo ciekawą potrawę, na którą przepis dostałem od Kasi, mojej koleżanki z Krakowa, która jest żeglarką. Nazwała tą potrawę Hot Pot i taką też nazwę postanowiłem również zastosować. W dużym
skrócie, są to
udka kurczaka z warzywami.Zachęcam do samodzielnego przygotowania takiej potrawy, ponieważ naprawdę warto!

Potrzebne będą:- kilka
udek kurczaka-
oliwa- kilka
ziemniaków-
sól morska,
pieprz ziołowy-
zioła prowansalskie,
rozmaryn, suszone
płatki chili- 300 g
pieczarek- 1-2
papryki-
cukiniaSposób wykonania:1) Przygotowujemy naczynie żaroodporne i nawilżamy je
oliwą.2) Nakładamy pokrojone w grubsze plastry
ziemniaki, posypujemy
solą morską,
pieprzem ziołowym i
rozmarynem.3) Na to nakładamy
udka kurczaka, polewamy
oliwą, przyprawiamy ulubionymi ziołami/przyprawami (polecam suszone
płatki chili i
zioła prowansalskie).4) Następnie na
kurczaki układamy warstwami:
pieczarki w plasterkach,
paprykę pokrojoną w cienkie słupki i plasterki
cukinii.

5) Tak przygotowaną całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około godzinę.Smacznego =)