ßßß Cookit - przepis na Jajecznica (4) z zieloną fasolką

Jajecznica (4) z zieloną fasolką

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Jajka to nie tylko jeden z najsmaczniejszych i najwartościowszych produktów
żywnościowych, ale również nieskończona ilość możliwości kulinarnych.
Praktycznie za każdym razem można robić z nich co innego, wykorzystując
najróżniejsze dodatki. Dziś proponujemy jajecznicę na bekonie z dodatkiem cebuli i ugotowanej fasolki szparagowej, z opcjonalnym dodatkiem ostrej papryczki =)
Potrzebne będą (na 1 porcję):
- plaster chudszego bekonu
- pół małej cebuli
- opcjonalnie ostra papryka
- pokrojona, ugotowana fasola szparagowa w ilości podobnej do cebuli i boczku
- 2-3 jajka
- sól
- opcjonalnie bazylia lub pietruszka do dekoracji
Sposób wykonania:
1) Boczek i cebulę kroimy jak najdrobniej, a fasolę na 2-3 centymetrowe fragmenty.
2) Podsmażamy cebulę z bekonem i opcjonalną papryką do zarumienienia.
3) Dodajemy fasolę i smażymy, mieszając, jeszcze chwilę.
4) Dodajemy rozbełtane w miseczce jajka i smażymy z resztą produktów na patelni do momentu ścięcia jajek.
5) W zależności od tego, jak słony był bekon i jaki stopień słoności jajecznicy lubimy, można dodać trochę soli, podczas mieszania jajek lub na końcu.
6) Jako dodatek można podać pieczywo lub krakersy z żółtym serem, którego smak dobrze komponuje się z resztą potrawy.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/10/jajecznica-4-z-zielona-fasolka.html