Wykonanie
Cześć =) Typowe angielskie śniadanie nie jest już tak popularne, jak kiedyś. Składa się na to kilka czynników. Po pierwsze, było to danie dla ludzi pracujących fizycznie, najczęściej chłopów, którzy wychodząc na zbiory musieli zjeść coś kalorycznego. Drugim powodem jest zmiana naszych przyzwyczajeń żywnościowych. Dziś mało kto
jada tak obfite śniadania (nie mówiąc już o tym, że wiele osób niestety w ogóle nie
jada śniadań). Ja tego typu potrawy jadam na obiad lub kolację, ale zawsze, kiedy jestem w Anglii, czy to w hotelu, czy to w Bed & Breakfast - zawsze jest możliwość zjedzenia typowego, tradycyjnego, angielskiego śniadania (English Breakfast).I ostatni (last but not least) nie mniej istotny powód, to klimat jaki panuje na Wyspach Brytyjskich. Nie bez powodu Anglikom podoba się dowcip o lecie w ich
kraju. A po czym poznać, że lato w GB w pełni? Deszcz jest cieplejszy. Dlatego organizm potrzebuje więcej kalorii, żeby się ogrzać. Sam robię tego typu potrawę zazwyczaj jesienią i zimą.Do tego mocna
herbata i kromka polskiego
chleba i człowiek czuje, że żyje!








Potrzebne będą:- 1
jajko- 2-3 plasterki
boczku- 2 cienkie,
białe kiełbasy (w Polsce nie dostaniemy angielskich
pork sausages, które są używane w Anglii do takiego śniadania, ale cienka,
biała kiełbasa ma do nich zbliżony charakter)- 2-4
pieczarki-
pomidor- 4 łyżki
fasoli w
sosie pomidorowym (ja użyłem z puszki, firmy Heinz)-
sól,
pieprz- plaster
szynki (opcjonalnie)- posiekany
szczypiorek (opcjonalnie)Sposób wykonania:1) Na patelni stapiamy kawałek
masła i smażymy
pieczarki bez nóżek oraz pokrojonego na średnie kawałki
pomidora.2) Na drugą patelnie dodajemy odrobinę tłuszczu i podsmażamy
kiełbaski i
boczek, do zarumienienia (
boczek około 2 minut,
kiełbaski po 3 minuty)3) Na tej samej patelni smażymy
jajko.4) W rondlu lub małym garnku zagrzewamy
fasolkę w
sosie pomidorowym.Całość podajemy z
pieczywem np. z ciemnym lub tostami.Gotowe!

Smacznego =)