Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć,że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym
mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się ambasadorem polskiej gęsiny.Najlepsze polskie gęsi pochodzą z Kujaw - są to gęsi białe kołudzkie, które od ubiegłego roku uznane są jako odrębna rasa. Natomiast handlowa, towarowa
gęś, wywodząca się gęsi kołudzkiej - nazywana jest gęsią owsianą.
Gęś najlepsza jest jesienią, stąd hasło "gęsina na świętego Marcina", czyli na 11 listopada - Święto Niepodległości.
Gęś gości na tradycyjnych,
polskich stołach od listopada, aż do Świąt Bożego Narodzenia.Gęsina jest najsmaczniejsza w listopadzie, czyli w miesiącu, w którym się urodziłem =)


Potrzebne będą:- udka z gęsi (udka z gęsi są bardzo duże, średnio 2
razy większe od
udek z kurczaka)-
sól-
pieprz- Marynata Staropolska Kamis-
majeranek-
marchewka z
groszkiem-
ziemniaki
Sposób wykonania:1) Udka z gęsi nacinamy od strony skóry w 2-3 miejscach, oczyszczamy końcówkę kości (odcinamy skórę i ścięgna), przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem, Marynatą Staropolską Kamis i
majerankiem, a następnie odkładamy na noc do lodówki.



2) Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki
wody, wkładamy do niego udka z gęsi skórą do dołu, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.3) Udka z gęsi pieczemy pod przykryciem około 2 i pól godziny, z takim zastrzeżeniem, że pierwszą godzinę pieczemy skórą do dołu, drugą godzinę skórą do góry, a ostatnie pół godziny skórą do góry, ale bez przykrycia tak, aby skóra stała się bardziej chrupka i wypieczona.4) Mniej więcej co 20 minut podlewamy udka tłuszczem, który wytapia się podczas ich pieczenia.5)
Ziemniaki gotujemy na parze lub w garnku.6)
Marchewkę z
groszkiem gotujemy w małej ilości
wody, a na końcu zagęszczamy lekko
masłem.7) Całość podlewamy sosem z pieczenia, a resztę sosu zlewamy do pojemnika, w celu wykorzystania w przyszłości jako bardzo zdrowy, gęsi tłuszcz do smażenia.




Smacznego =)