ßßß Cookit - przepis na Pieczone udka z gęsi

Pieczone udka z gęsi

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziś zapraszam na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć,
że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się ambasadorem polskiej gęsiny.
Najlepsze polskie gęsi pochodzą z Kujaw - są to gęsi białe kołudzkie, które od ubiegłego roku uznane są jako odrębna rasa. Natomiast handlowa, towarowa gęś, wywodząca się gęsi kołudzkiej - nazywana jest gęsią owsianą.
Gęś najlepsza jest jesienią, stąd hasło "gęsina na świętego Marcina", czyli na 11 listopada - Święto Niepodległości.
Gęś gości na tradycyjnych, polskich stołach od listopada, aż do Świąt Bożego Narodzenia.
Gęsina jest najsmaczniejsza w listopadzie, czyli w miesiącu, w którym się urodziłem =)
Potrzebne będą:
- udka z gęsi (udka z gęsi są bardzo duże, średnio 2 razy większe od udek z kurczaka)
- sól
- pieprz
- Marynata Staropolska Kamis
- majeranek
- marchewka z groszkiem
- ziemniaki
Sposób wykonania:
1) Udka z gęsi nacinamy od strony skóry w 2-3 miejscach, oczyszczamy końcówkę kości (odcinamy skórę i ścięgna), przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, Marynatą Staropolską Kamis i majerankiem, a następnie odkładamy na noc do lodówki.
2) Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki wody, wkładamy do niego udka z gęsi skórą do dołu, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
3) Udka z gęsi pieczemy pod przykryciem około 2 i pól godziny, z takim zastrzeżeniem, że pierwszą godzinę pieczemy skórą do dołu, drugą godzinę skórą do góry, a ostatnie pół godziny skórą do góry, ale bez przykrycia tak, aby skóra stała się bardziej chrupka i wypieczona.
4) Mniej więcej co 20 minut podlewamy udka tłuszczem, który wytapia się podczas ich pieczenia.
5) Ziemniaki gotujemy na parze lub w garnku.
6) Marchewkę z groszkiem gotujemy w małej ilości wody, a na końcu zagęszczamy lekko masłem.
7) Całość podlewamy sosem z pieczenia, a resztę sosu zlewamy do pojemnika, w celu wykorzystania w przyszłości jako bardzo zdrowy, gęsi tłuszcz do smażenia.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/08/pieczone-udka-z-gesi.html