ßßß

Potrzebne będą:- udka z gęsi (udka z gęsi są bardzo duże, średnio 2 razy większe od udek z kurczaka)- sól- pieprz- Marynata Staropolska Kamis- majeranek- marchewka z groszkiem- ziemniaki
Sposób wykonania:1) Udka z gęsi nacinamy od strony skóry w 2-3 miejscach, oczyszczamy końcówkę kości (odcinamy skórę i ścięgna), przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, Marynatą Staropolską Kamis i majerankiem, a następnie odkładamy na noc do lodówki.

2) Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki wody, wkładamy do niego udka z gęsi skórą do dołu, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.3) Udka z gęsi pieczemy pod przykryciem około 2 i pól godziny, z takim zastrzeżeniem, że pierwszą godzinę pieczemy skórą do dołu, drugą godzinę skórą do góry, a ostatnie pół godziny skórą do góry, ale bez przykrycia tak, aby skóra stała się bardziej chrupka i wypieczona.4) Mniej więcej co 20 minut podlewamy udka tłuszczem, który wytapia się podczas ich pieczenia.5) Ziemniaki gotujemy na parze lub w garnku.6) Marchewkę z groszkiem gotujemy w małej ilości wody, a na końcu zagęszczamy lekko masłem.7) Całość podlewamy sosem z pieczenia, a resztę sosu zlewamy do pojemnika, w celu wykorzystania w przyszłości jako bardzo zdrowy, gęsi tłuszcz do smażenia.


Smacznego =)