Wykonanie
Jako dzieciak w podstawówce jadałam obiady na stołówce, tam często królowała
marchewka na gęsto lub
groszek z
marchewką, typowe jedzenie PRL :)))), no co? :) sentyment mi pozostał ogromny, zajadałam dziś tą potrawę aż mi się uszy trzęsły, dobre to :) Smakowała znakomicie razem z filetem w sezamowej panierce :)Zobaczcie również przepis na
marchewkę z
groszkiem do obiadu :)
6 sporych
marchewek2 łyżki
masła3 łyżki
mąki pszennej + 0,5 szklanki zimnej
wodysól,
pieprzsiekana
zielenina (opcjonalnie)
Marchewki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy
wodą około 2 cm powyżej poziomu
marchewki, dodajemy
masło i gotujemy do miękkości.
Mąkę dokładnie rozrabiamy w 0,5 szklanki
wody, dodajemy do
marchewki, mieszamy do zgęstnienia, doprawiamy
solą i
pieprzem. Jeśli
sos jest za gęsty możemy podlać odrobinką
wody.