ßßß



Potrzebne będą:- 2 surowe piersi gęsi- łyżeczka młotkowanego pieprzu- gruba sól morska- 3 ząbki czosnku- łyżeczka rozmarynu- 1 kg tłuszczu gęsiego lub smalcu- szczypta gałki muszkatołowejSposób wykonania:1) Piersi gęsi smarujemy młotkowanym pieprzem, solą i 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, a następnie układamy w naczyniu, obkładamy plastrami z trzeciego ząbka czosnku i posypujemy rozmarynem.2) Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.3) Do garnka z bardzo grubym dnem wkładamy tłuszcz i na nim kładziemy piersi, zalewamy marynatą z naczynia i przykrywamy.4) Gotujemy na bardzo małym ogniu przez kilka godzin - do momentu, gdy mięso rozpadnie się samo po dotknięciu widelcem - tłuszcz musi przykrywać gęś przez cały czas.5) Po ostudzeniu wyjmujemy mięso, dwoma widelcami rozdzielamy na pojedyncze włókna.6) Dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, mieszając, dodajemy tłuszcz.7) Całość zlewamy do rondla.8) Gdy zastygnie w lodówce - jemy jak smalec - na pieczywie, z ogórkiem kiszonym.
Smacznego =)