Wykonanie
Cześć =) Dziś kolejna potrawa z gęsiny i kolejna potrawa z
dziczyzny i kuchni
myśliwskiej =)Smarowidło (rillettes) z gęsiny, jest wspaniałe nie tylko do
pieczywa. Można je kłaść na gorących lub ugotowanych plastrach
ziemniaków czy smażonych grzybach lub kluskach.Smarowidło z gęsi jest po prostu brawurowe i zachęcam wszystkich do samodzielnego zrobienia =)




Potrzebne będą:- 2 surowe piersi gęsi- łyżeczka młotkowanego
pieprzu- gruba
sól morska- 3 ząbki
czosnku- łyżeczka
rozmarynu- 1 kg tłuszczu gęsiego lub
smalcu- szczypta
gałki muszkatołowejSposób wykonania:1) Piersi gęsi smarujemy młotkowanym
pieprzem,
solą i 2 zmiażdżonymi ząbkami
czosnku, a następnie układamy w naczyniu, obkładamy plastrami z trzeciego ząbka
czosnku i posypujemy
rozmarynem.2) Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.3) Do garnka z bardzo grubym dnem wkładamy tłuszcz i na nim kładziemy piersi, zalewamy marynatą z naczynia i przykrywamy.4) Gotujemy na bardzo małym ogniu przez kilka godzin - do momentu, gdy
mięso rozpadnie się samo po dotknięciu widelcem - tłuszcz musi przykrywać
gęś przez cały czas.5) Po ostudzeniu wyjmujemy
mięso, dwoma widelcami rozdzielamy na pojedyncze włókna.6) Dodajemy do smaku
gałkę muszkatołową, mieszając, dodajemy tłuszcz.7) Całość zlewamy do rondla.8) Gdy zastygnie w lodówce - jemy jak
smalec - na
pieczywie, z
ogórkiem kiszonym.

Smacznego =)