ßßß
Składniki:2 duże bataty4 łyżki oliwy z oliwek extra verginepieprz, świeżo mielonysól morska½ łyżeczki oregano2 małe ząbki czosnku do marynatykilka gałązek rozmarynucała główka czosnkuWykonanie:Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Do większej miski wlewamy oliwę, dodajemy świeżo mielony pieprz , sól morską oraz oregano. Dwa ząbki czosnku rozgniatamy, obieramy ze skórki i dodajemy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy.Bataty obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki a następnie w słupki. Warzywa wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy. Bataty rozkładamy na blasze, dokładamy gałązki rozmarynu oraz przekrojoną główkę czosnku, którą skrapiamy przed pieczeniem oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku w 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.Smacznego!