Wykonanie
Bataty … pokrojone, obtaczane w
oliwie z dodatkiem
czosnku i przypraw … upieczone z gałązką świeżego
rozmarynu i główką
czosnku … pyszna przekąska lub dodatek do dań
mięsnych i
rybnych.
Składniki:2 duże
bataty4 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
pieprz, świeżo mielony
sól morska½ łyżeczki
oregano2 małe ząbki
czosnku do marynatykilka gałązek
rozmarynucała główka
czosnkuWykonanie:Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Do większej miski wlewamy
oliwę, dodajemy świeżo mielony
pieprz ,
sól morską oraz
oregano. Dwa ząbki
czosnku rozgniatamy, obieramy ze skórki i dodajemy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy.
Bataty obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki a następnie w słupki. Warzywa wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy.
Bataty rozkładamy na blasze, dokładamy gałązki
rozmarynu oraz przekrojoną główkę
czosnku, którą skrapiamy przed pieczeniem
oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku w 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut.Smacznego!