ßßß Cookit - przepis na Beef Wellington

Beef Wellington

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Beef Wellington, to danie upamiętniające błyszczące oficerki Duke`a Wellingtona.
Tradycyjnie jest to cała polędwica wołowa, upieczona w cieście francuskim (z dodatkiem farszu grzybowego i pasztetu z wątróbek drobiowych), wyglądająca niczym błyszcząca cholewa.
Beef Wellington często robiony jest również jako indywidualne porcje - steki z polędwicy, upieczone w cieście francuskim. Wersji jest wiele, a dziś przedstawiamy wersje dość uproszczoną.
Potrzebne będą (na 2 porcje):
- 2 grube steki polędwicy wołowej, ok. 150g każdy
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 100g pasztetu z wątróbek drobiowych (opcjonalnie)
- na farsz grzybowy: 1 łyżka masła, 300g bardzo drobno pokrojonych pieczarek, 1 mała szalotka (bardzo drobno posiekana), 1 mały ząbek czosnku (bardzo drobno posiekany)
- przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie papryka i zielona pietruszka
Sposób wykonania:
1) Wykonanie farszu: na maśle podsmażamy szalotki z czosnkiem i pieczarkami, do miękkości i odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2) Steki przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy na maśle ok. 1-2 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienienia.
3) Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy 4 kwadraty lub prostokąty, pasujące kształtem do naszych steków i większe z każdej strony o ok. 1-2 cm tak, żeby dało się potem zczepić brzegi.
4) Na 2 kawałkach ciasta kładziemy trochę farszu grzybowego, na to stek, następnie cienki plasterek pasztetu (opcjonalnie) i znowu grzyby. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i zlepiamy po bokach z każdej strony.
5) Robimy na wierzchu kilka nacięć nożem lub dziurek widelcem.
6) Można na wierzchu posypać papryką i zieloną pietruszką, zrobić dekoracyjną kratkę z cienkich pasków ciasta.
7) Pieczemy na blasze w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut, aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru. Na końcu można wierzch przypiec pod górną grzałką, żeby nabrał dodatkowego kolorystycznego wdzięku.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/07/beef-wellington.html