ßßß
Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2 grube steki polędwicy wołowej, ok. 150g każdy- 1 płat gotowego ciasta francuskiego- 100g pasztetu z wątróbek drobiowych (opcjonalnie)- na farsz grzybowy: 1 łyżka masła, 300g bardzo drobno pokrojonych pieczarek, 1 mała szalotka (bardzo drobno posiekana), 1 mały ząbek czosnku (bardzo drobno posiekany)- przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie papryka i zielona pietruszkaSposób wykonania:1) Wykonanie farszu: na maśle podsmażamy szalotki z czosnkiem i pieczarkami, do miękkości i odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem.2) Steki przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy na maśle ok. 1-2 minuty z każdej strony do lekkiego zarumienienia.3) Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy 4 kwadraty lub prostokąty, pasujące kształtem do naszych steków i większe z każdej strony o ok. 1-2 cm tak, żeby dało się potem zczepić brzegi.4) Na 2 kawałkach ciasta kładziemy trochę farszu grzybowego, na to stek, następnie cienki plasterek pasztetu (opcjonalnie) i znowu grzyby. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i zlepiamy po bokach z każdej strony.5) Robimy na wierzchu kilka nacięć nożem lub dziurek widelcem.6) Można na wierzchu posypać papryką i zieloną pietruszką, zrobić dekoracyjną kratkę z cienkich pasków ciasta.7) Pieczemy na blasze w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut, aż ciasto nabierze lekko złocistego koloru. Na końcu można wierzch przypiec pod górną grzałką, żeby nabrał dodatkowego kolorystycznego wdzięku.Smacznego =)Agnieszka