ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki

Pierś z kaczki

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Po weekendzie na Wyspie Młyńskiej, podczas którego jedliśmy z Agnieszką gęś i kaczkę - stałem się fanem tych mięs i od tej pory będę starał się przyrządzać i jeść je jak najczęściej =)
Tym razem zrobiłem smażoną pierś z kaczki i pomimo, że robiłem kaczkę w jakiejkolwiek wersji (kolejne wersje będą pieczone oraz duszone) pierwszy raz, to wyszła prawie idealna, ale to dlatego, że ściśle trzymałem się kilku zasad, które przedstawię poniżej, w przepisie.
Najlepsza kaczka, to kaczka dzika, z odstrzału, czyli takie na które polował i przynosił do domu dziadek. Jeśli ktoś ma dostęp do dziczyzny, to oczywiście polecam.
Tym razem użyłem jednak piersi z kaczki hodowlanej, dostępnej w normalnych sklepach i taka też bardzo dobrze się nadaje.
Kaczka wspaniale smakuje z pieczonym jabłkiem, żurawiną i sosem śliwkowo - jabłkowym, które zrobię przy kolejnych wersjach.
Tym razem kaczkę podałem w pieczonymi ziemniakami i gotowanymi szparagami.
Potrzebne będą (na 2-3 porcje):
- 2 piersi z kaczki
- ziemniaki
-białe szparagi
- sól
- przyprawa Kamis "5 smaków"
- opcjonalnie smalec (najlepiej z gęsi)
Sposób wykonania:
1) piersi z kaczki dokładnie umyć, osuszyć, a następnie ponacinać skórę piersi w kilku miejscach tak, aby jej zbyt głęboko nie przekroić, ale żeby było widoczne mięso (proponuję użyć ostrego noża, ponieważ skóra jest dosyć gruba).
2) Następnie przyprawiamy przyprawa "5 smaków" (pasuje także tymianek czy zioła prowansalskie), skrapiamy lekko oliwą i odstawiamy na minimum jedną godzinę. Od strony skóry przyprawiamy słuszną ilością i tak, aby przyprawa doszła do mięsa pod skóra, natomiast od strony mięsa przyprawiamy delikatniej.
3) Młode ziemniaki w łupinach (po dokładnym umyciu) kroimy na kawałki...
...po czym układamy w skropionym olejem/oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 220 st. C - przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4) Szparagi obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.
5) Pierś z kaczki kładziemy na zimną patelnię skórą do dna (można dodać łyżeczkę smalcu, ale jest to moim zdaniem zbędne, ponieważ skóra kaczki jest bardzo tłusta i szybko wytopi dużo własnego tłuszczu, na którym będziemy smażyć pierś), po czym skręcamy ogień na średni poziom.
6) Od momentu gdy skóra zacznie skwierczeć, smażymy pierś przez 12 minut, od czasu do czasu przesuwając po patelni, aż skóra stanie się ładnie wysmażona i chrupka.
7) Po 12 minutach obracamy kaczkę na drugą stronę, lekko solimy i smażymy ją od strony mięsa przez 4-5 minut, w zależności czy ktoś lubi mięso lekko krwiste, czy też bardziej przypieczone w środku. Ja smażyłem przez 4,5 minuty.
8) Po tym czasie zdejmujemy kaczkę z patelni i kładziemy skórą do dołu, aby pierś doszła. Solimy lekko od strony mięsa.
Tak wygląda pierś z kaczki z idealnie wysmażoną i chrupka skóra (jest na górze) i soczystym, miękkim mięsem =)
Pierś kroimy w plastry i podajemy z wybranymi dodatkami i sosami:
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/05/piers-z-kaczki.html