Wykonanie
Cześć =) Po weekendzie na Wyspie Młyńskiej, podczas którego jedliśmy z Agnieszką
gęś i
kaczkę - stałem się fanem tych
mięs i od tej
pory będę starał się przyrządzać i jeść je jak najczęściej =)Tym razem zrobiłem smażoną pierś z
kaczki i pomimo, że robiłem
kaczkę w jakiejkolwiek wersji (kolejne wersje będą pieczone oraz duszone) pierwszy raz, to wyszła prawie idealna, ale to dlatego, że ściśle trzymałem się kilku zasad, które przedstawię poniżej, w przepisie.Najlepsza
kaczka, to
kaczka dzika, z odstrzału, czyli takie na które polował i przynosił do domu dziadek. Jeśli ktoś ma dostęp do
dziczyzny, to oczywiście polecam.Tym razem użyłem jednak piersi z
kaczki hodowlanej, dostępnej w normalnych sklepach i taka też bardzo dobrze się nadaje.
Kaczka wspaniale smakuje z pieczonym
jabłkiem,
żurawiną i
sosem śliwkowo -
jabłkowym, które zrobię przy kolejnych wersjach.Tym razem
kaczkę podałem w pieczonymi
ziemniakami i gotowanymi
szparagami.


Potrzebne będą (na 2-3 porcje):- 2 piersi z
kaczki-
ziemniaki-białe
szparagi-
sól-
przyprawa Kamis "5 smaków"- opcjonalnie
smalec (najlepiej z gęsi)Sposób wykonania:1) piersi z
kaczki dokładnie umyć, osuszyć, a następnie ponacinać skórę piersi w kilku miejscach tak, aby jej zbyt głęboko nie przekroić, ale żeby było widoczne
mięso (proponuję użyć
ostrego noża, ponieważ skóra jest dosyć gruba).2) Następnie przyprawiamy
przyprawa "5 smaków" (pasuje także
tymianek czy
zioła prowansalskie), skrapiamy lekko
oliwą i odstawiamy na minimum jedną godzinę. Od strony skóry przyprawiamy słuszną ilością i tak, aby
przyprawa doszła do
mięsa pod skóra, natomiast od strony
mięsa przyprawiamy delikatniej.


3)
Młode ziemniaki w łupinach (po dokładnym umyciu) kroimy na kawałki...

...po czym układamy w skropionym olejem/oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 220 st. C - przez około 30 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.4)
Szparagi obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut.5) Pierś z
kaczki kładziemy na zimną patelnię skórą do dna (można dodać łyżeczkę
smalcu, ale jest to moim zdaniem zbędne, ponieważ skóra
kaczki jest bardzo tłusta i szybko wytopi dużo własnego tłuszczu, na którym będziemy smażyć pierś), po czym skręcamy ogień na średni poziom.6) Od momentu gdy skóra zacznie skwierczeć, smażymy pierś przez 12 minut, od czasu do czasu przesuwając po patelni, aż skóra stanie się ładnie wysmażona i chrupka.7) Po 12 minutach obracamy
kaczkę na drugą stronę, lekko solimy i smażymy ją od strony
mięsa przez 4-5 minut, w zależności czy ktoś lubi
mięso lekko krwiste, czy też bardziej przypieczone w środku. Ja smażyłem przez 4,5 minuty.8) Po tym czasie zdejmujemy
kaczkę z patelni i kładziemy skórą do dołu, aby pierś doszła. Solimy lekko od strony
mięsa.Tak wygląda pierś z
kaczki z idealnie wysmażoną i chrupka skóra (jest na górze) i soczystym, miękkim
mięsem =)

Pierś kroimy w plastry i podajemy z wybranymi dodatkami i sosami:

Smacznego =)