Wykonanie

Robiłam
kaczkę dopiero drugi raz, ale obiecuję sobie, że
będę to robić częściej. Kaczucha z
jabłkami jest przepyszna, poza tym, że trzeba ja długo piec, nie ma z nią dużo zachodu. To, że my z mężem rozpływaliśmy się nad jej smakiem to norma, ale nawet dzieciaki zajadały, że aż im się uszy trzęsły:)Składniki:świeża
kaczka (ok. 2 kg)
sólmajeranekkilka
jabłekopcjonalnie
żurawina lub
borówka w słoiczku (do
jabłek)Najlepiej
kaczkę zacząć przygotowywać dzień wcześniej.
Mięso dokładnie umyć, i natrzeć
solą z
majerankiem. Tak przygotowana
kaczkę zostawiamy w lodówce na noc. Przed pieczeniem włożyć do
kaczki umyte, ze skórką pokrojone na ćwiartki
jabłka. Do naczynia, w którym będziemy piec
kaczkę nalać trochę
wody na spód, aby
kaczka nam się nie przypaliła dopóki tłuszczu nie puści. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem i wkładamy
kaczkę w naczyniu z przykrywką lub w blaszce, a od góry przykrywamy folią. Po około 30 minutach obracamy
kaczkę. Po kolejnej godzinie jeszcze raz obracamy
kaczkę. W
sumie pieczemy 2,5-3 godziny. Ostatnie pół godziny pieczemy bez przykrywki, aby skórka się ładnie przypiekła. Jeśli chcemy na ostatnie pół godziny możemy do pieca włożyć dodatkowe
jabłka, wydrążone w środku, nadziane
żurawiną, lub same pokrojone na kawałki.Smacznego!