ßßß

Moje szaszłyki wieprzowe:
Potrzebne będą:- filet z kurczaka/szynka lub łopatka wieprzowa - ok. 400 g- średni kawałek boczku- kilka papryk- kilka cebul- majeranek, zioła prowansalskie, papryka czerwona, tymianek, sól, pieprz- oliwa z oliwekSposób wykonania w wersji domowej:1) Wieprzowinę/kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski.2) Zasypujemy przyprawami, zalewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.3) Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i przygotowujemy ruszt lub jeśli mamy naczynie żaroodporne odpowiedniej długości, to będziemy mogli położyć nasze szaszłyki na brzegach naczynia.4) Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w krążki, a paprykę i boczek w kostkę.5) Paprykę i boczek mieszamy z przyprawami. Cebuli nie mieszamy, ponieważ mogłaby się rozdzielić.6) Wyjmujemy mięso z lodówki, przygotowujemy patyki na szaszłyki i zaczynamy nabijać składniki wedle uznania co do kolejności (osobiście polecam mięso nabijać cebulą).7) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut lub grillujemy do miękkości.Zachęcam do robienia szaszłyków, zwłaszcza w wersji grillowo - plenerowej, ponieważ naprawdę warto!Smacznego! =)A to szaszłyki wieprzowe z tego samego przepisu w wykonaniu Agnieszki,która potwierdza, że są nie tylko rewelacyjne,lecz stały stały się jedną z najsmaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek jadła:


A to szaszłyki drobiowe w wykonaniu Agnieszki =)
