Wykonanie
Wiem, oklepany temat, ale potrzebowaliśmy trochę kolorów z Mr.T. Zima trwa już o kilka dobrych tygodni za długo! Pomarańczowa i
czerwona papryka, żółty
ananas - kolory ciepłe, optymistyczne, dodające energii :) Byle do wiosny!Szaszłyków wyszło 14 sztuk i mimo solennych obietnic, że zostawimy kilka na następny dzień, nie mogliśmy się opanować:) Znikły tak szybko, jak się pojawiły. Przepis jest mojej Mamy, lekko go zmodyfikowałam.
Składniki:2
piersi z kurczakaPapryka pomarańczowa i czerwonaKawałek
boczkuCebulaOliwa z oliwekPuszka
ananasaPrzyprawy (
bazylia,
pieprz,
oregano,
tymianek,
papryka ostra)
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki.Przygotowujemy marynatę:
oliwę mieszamy z
ziołami i zalewamy nią pokrojone kawałki
kurczaka. Odstawiamy na 30 min. do lodówki.Kroimy
paprykę,
ananasa,
cebulę i
boczek w takie kawałki, abyśmy mogły nabić je bez trudu na patyczek.Składniki nabijamy na patyczek do szaszłyka i kładziemy na wysmarowanej
oliwą blasze (można blachę polać również marynatą). Pieczemy godzinę w 150 st.C.Smacznego!