Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie!Smacznego i zapraszam!CIASTO SKŁADNIKI:- 250 g mąki włoskiej- 100 ml wody letniej- 50 g masła- 2 żółtka- sół i zioła- 1/5 paczuszki drożdżyRobimy rozczyn odstawiamy na 15 minut. Zagniatamy czekamy aż podwoi objętość.FARSZ:- 12 pieczarek- 2 szalotki lub czerwone cebule- 2 ząbki czosnku- masło- 1/2 małej cukinii- odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej)- sól, chili świeżeWszystko podsmażamy na maśle.Sos pomidorowy:- 1 pomidor świeży- 100 ml pomidorów z puszki- łyżka koncentratu pomidorowego- świeża bazylia- sólPomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw.Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem!Smacznego!