ßßß Cookit - przepis na Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu!

Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu!

nazwa

Wykonanie

Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie!
Smacznego i zapraszam!
CIASTO SKŁADNIKI:
- 250 g mąki włoskiej
- 100 ml wody letniej
- 50 g masła
- 2 żółtka
- sół i zioła
- 1/5 paczuszki drożdży
Robimy rozczyn odstawiamy na 15 minut. Zagniatamy czekamy aż podwoi objętość.
FARSZ:
- 12 pieczarek
- 2 szalotki lub czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- masło
- 1/2 małej cukinii
- odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej)
- sól, chili świeże
Wszystko podsmażamy na maśle.
Sos pomidorowy:
- 1 pomidor świeży
- 100 ml pomidorów z puszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia
- sól
Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw.
Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem!
Smacznego!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/04/calzone-woski-pierog-w-smykowym-wydaniu.html